tijgermug

De tijgermug duikt op in Gelderland

De Aziatische tijgermug is donderdag 24 augustus 2017 opgedoken in het Gelderse Aalten. De exotische mug kan knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de bewoners van de wijk waar de mug is gevonden, per brief op de hoogte gesteld. De mug wordt door de NVWA bestreden. 

Vondst tijgermug

De vondst van de mug is door 2 bewoners uit de wijk gemeld bij de NVWA. Nadat is vastgesteld dat het om de tijgermug gaat, is de wijk verder onderzocht. Tijdens het onderzoek zijn larven van de mug gevonden. De NVWA heeft in een straal van 500 meter rondom de vindplaats van de eerste muggen, muggenvallen gezet. Water in potten, gieters of regentonnen, waarin de muggen eitjes leggen, is weggegooid of behandeld met een voor mensen onschadelijk bestrijdingsmiddel.

Besmetting is klein in Nederland

De tijgermug kan ernstige ziektes overbrengen zoals knokkel- en zikakoorts. Overdracht kan alleen plaatsvinden als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo’n ziekte heeft. In Nederland komen deze ziektes nauwelijks voor, dus de kan op besmetting is erg klein. Om te voorkomen dat deze tropische ziektes wel in Nederland worden verspreid, wordt de tijgermug actief aangepakt.

Om in de gaten te houden of en waar de tijgermug zich in Nederland bevindt, houdt het Centrum voor Monitoring van Vectoren (CMV) regelmatig inspecties. Dat doen zij onder andere bij bedrijven die lucky bamboo en tweedehands (auto)banden verkopen. Het CMV is onderdeel van de NVWA en is het kenniscentrum van Nederland voor de monitoring van insecten, zoals muggen en knutten (vectoren), die humane en dierziekten kunnen overbrengen.

Gelijkenis met de schorpioenvlieg

De tijgermug vertoont overigens grote gelijkenis met de schorpioenvlieg. De mug en de vlieg hebben beiden vlekken op de vleugels. In tegenstelling tot de tijgermug, ziet de schorpioenvlieg er gevaarlijk uit, maar het doet mensen niet, aldus ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur Rotterdam.

Hoe de muggen in het Gelderse Aalten terecht zijn gekomen is nog niet bekend. De tijgermug lift komt in Nederland voor doordat hij meelift in autobanden of in lucky bamboo. In juni 2017 zijn er tijgermuggen in Weert en Naaldwijk gevonden. Op de website van het RIVM is meer te lezen over de Aziatische tijgermug.

(Bron: ANP/RIVM)

Geef een reactie