Tuinieren met hooikoorts: plant deze planten wel en niet en meer tips voor een hooikoortsvriendelijke tuin
Publicatiedatum: 18 mei 2025
Bent u een enorme tuinliefhebber, maar heeft u last van hooikoorts? Dan kan tuinieren of zelfs maar in de tuin zitten een uitdaging zijn. Verschillende planten kunnen de klachten immers verergeren. Maar er zijn zeker opties die u wel kunt uitproberen. En we geven meer tips voor een hooikoortsvriendelijke tuin.
Welke planten zijn niet geschikt wanneer u hooikoorts heeft?
Planten die door de wind bestoven worden, verspreiden meer pollen dan planten die door insecten bestoven worden. Daar is een eerste, belangrijke schifting in te maken. Olijfbomen en cipressen kunnen bijvoorbeeld wolken met pollen verspreiden, dus deze soorten kunt u beter niet in uw tuin planten. Ook siergrassen kunt u om deze reden beter vermijden.
Qua bomen kunt u de hazelaar, els, katwilg, taxus, beuk, zomereik, es en tamme kastanje het beste vermijden. En vooral de berk, die voor de meeste overlast zorgt, aangezien zijn pollen sterk allergeen zijn.
Lees verder ook dit artikel, waarin we vertellen welke gewassen de meeste hooikoortsklachten veroorzaken en wanneer. En weet dat u wellicht niet op alle plantensoorten even sterk reageert, want het is voor iedereen persoonlijk op welke allergenen precies gereageerd wordt.

Zet liever geen siergrassen in een hooikoortsvriendelijke tuin
Welke planten zijn wel geschikt wanneer u hooikoorts heeft?
Planten met opvallend gekleurde bloemen willen over het algemeen graag insecten lokken voor de bestuiving. Die verspreiden daarom vaak minder stuifmeel. Ook zijn deze pollen meestal niet allergeen. Geschikte soorten zijn onder andere: rozen, gerbera, iris, Clematis, duizendblad, anjer, Zeeuws knoopje, hortensia, lavendel, hosta, campanula, ooievaarsbek en begonia.
Ook waterplanten veroorzaken over het algemeen weinig hooikoortsklachten. U kunt dus overwegen een vijver met vijverplanten aan te leggen. Eventueel kunt u daarbij een Japans thema aanhouden, met verder veel grind, zand en stenen in de tuin en wat mooie groenblijvers die niet bloeien.
Daarnaast kunt u prima een moestuin aanleggen. Veel fruitbomen en groentesoorten bloeien vrij kort en de pollen die vrijkomen zijn over het algemeen niet allergeen. Bovendien worden veel groentesoorten al geoogst voordat ze in bloei komen, dus zodoende heeft u er helemaal geen last van.
Naast fruitbomen kunt u kiezen voor deze niet allergene bomen: de beverboom (Magnolia) en krentenboompje (Amelanchier) en bomen met alleen vrouwelijke delen, die geen stuifmeel afgeven. In het bomenkompas van het Leids Universitair Medisch Centrum vindt u een uitgebreide lijst met bomen die zeer sterk of juist laag allergeen zijn. Steeds meer gemeenten maken gebruik van dit kompas, om bij nieuwe aanplant meer rekening te houden met mensen met hooikoorts. Bij een verhuizing kan het de moeite waard zijn bij gemeenten van uw keuze te informeren naar hooikoortsvriendelijkere wijken.

Meer tips voor een hooikoortsvriendelijke tuin
Buiten de beplanting zijn er nog meer maatregelen die u kunt nemen voor een hooikoortsvriendelijke tuin. Daarbij kunt u denken aan:
Houd een gazon altijd kort gemaaid
Wilt u graag gras in de tuin, zorg er dan voor dat u dat altijd kort gemaaid houdt. Bij 70 procent van de mensen met hooikoorts is bloeiend gras namelijk de grootste boosdoener. Wanneer u het tijdig maait, komt het echter (bijna) niet tot bloei en worden er (minder tot) geen graspollen verspreid. Als het mogelijk is, kunt u het maaien voor de zekerheid ook aan iemand anders overlaten. Of het in elk geval niet zelf doen, wanneer er onverhoopt toch bloeiaren in gegroeid zijn.
Terras aanleggen met onkruidwerend voegenmiddel
In plaats van een gazon, kunt u ook een stuk terras aanleggen om in de tuin te zitten. Gebruik een daarbij een onkruidwerend voegenmiddel, zodat u zo min mogelijk bloeiend onkruid tussen de tegels krijgt.
Wees alert op weegbree en andere soorten onkruid
Weegbree is één van de meest klachten veroorzakende soorten onkruid in de tuin. Zorg dat u die daarom altijd al verwijdert, voordat hij gaat bloeien. Weer ook andere soorten bloeiend onkruid zo veel mogelijk uit uw tuin. Zoals klein graskruid, grote brandnetel, bijvoet en de uitheemse plant Alsemambrosia. Lees hier hoe u onkruid in de tuin effectief aanpakt.

Bloeiende weegbree
Pollen van buiten uw tuin weren
Helaas heeft u niet alleen te maken met de omstandigheden in uw eigen tuin. Er komt ook van alles aanwaaien uit de omgeving. Dus als er bij uw buren of in een plantsoen verderop wel pollen verspreidende planten staan, dan kunt u daar alsnog veel last van ondervinden. Zorg dan dat u de kleding die u in de tuin draagt, erna meteen in de was doet en neem zelf een douche. Draag een zonnebril die uw ogen goed bedekt en breng een laagje vaseline onder uw neus aan, zodat u de pollen minder makkelijk inademt. Een mondkapje kan de klachten licht reduceren, maar helaas niet helemaal wegnemen.
Bekleed uw overkapping met speciaal anti-pollengaas
U kunt (een deel van) uw overkapping bekleden met speciaal anti-pollengaas, zodat de pollen er zo min mogelijk doorheen kunnen. Op die manier kunt u daar bijvoorbeeld lekker pollenvrij een boekje lezen.
De slechtste en beste weersomstandigheden om te tuinieren
Wanneer het flink waait, verspreiden pollen zich sterker, dus stel het tuinieren dan even uit. Maar ga juist wel de tuin in, wanneer het net geregend heeft. Een groot deel van de pollen is dan weggespoeld. Op verschillende websites kunt u vinden hoe het met de pollen in het land gesteld is. Zoals onder andere op de Hooikoorts Radar.
(Bron: Archief, Weeronline, VT Wonen, Rodi.nl, Naturetoday.com, Pelckmans.net, Leids Universitair Medisch Centrum. Foto’s: Shutterstock)