hooikoortsklachten, bijvoetpollen

Veel hooikoortsklachten door piek bijvoetpollen en waarschuwing voor Alsemambrosia

Het graspollenseizoen is eind juli op zijn retour, maar dan kan de volgende pollensoort flink wat klachten opleveren voor hooikoortspatiënten. Midden zomer komen er namelijk steeds meer bijvoetplanten tot bloei. Vanaf half augustus neemt de Alsemambrosia het over. Wageningen University & Research waarschuwt dat pollen van deze plant zeer allergeen zijn en adviseert de Alsemambrosiaplant al voor deze in bloei komt te verwijderen.

Bijvoetpollen

Hooikoortspatiënten die in juli en augustus veel last hebben, kunnen reageren op graspollen, maar bijvoetpollen kunnen ook de oorzaak zijn. Uit onderzoek van Wageningen University & Research en het LUMC is gebleken dat 10 procent van de 5.000 deelnemers aan de test ook positief is voor bijvoet. De plant komt nu tot bloei en rond het weekend van 25 juli 2020 wordt een piek verwacht. Dat houdt aan tot 11 augustus en rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. Tijdens een lange, droge periode kan de bijvoetpollenconcentratie in de lucht behoorlijk oplopen. De bijvoetplanten (Artemisia vulgaris) kunnen uitstekend tegen droogte en staan er momenteel goed bij. Ze hebben geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme junimaand. Voor de komende periode wordt er in het geval van de bijvoetplant zeer gunstig groeiweer verwacht, wat dus slecht nieuws is voor degenen die op de pollen reageren.

Bijvoetplanten hebben een wat zilverkleurig blad.

Alsemambrosia

De Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) is de laatste jaren in opkomst. Tot nu toe is de pollenconcentratie zeer laag gebleven, maar pollen van deze plant zijn zeer allergeen en wie er gevoelig voor is kan bij een lage pollenconcentratie al flinke klachten krijgen. Hij groeit in tuinen en dan voornamelijk op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Het is namelijk geen inheemse plant, maar onbedoeld in ons land beland vanuit Noord-Amerika. Vetbollen en strooivoer, maar ook kippenvoer of duivenvoer kunnen namelijk zaden van Ambrosia bevatten. Ook sommige zadenmixen voor wilde bloemen bevatten de zaden. Alsemambrosia komt verder inmiddels vooral voor op ‘verstoorde gronden’, zoals: omgewerkte bermen, akkers, fabrieksterreinen, bouwterreinen en bij havens. Het hooikoortsseizoen kan door deze invasieve exoot zomaar met 2 maanden verlengd worden.

Alsemambrosia

Alsemambrosia vlak voor hij tot bloei komt.

Voor de bloei verwijderen

De Alsemambrosiaplanten groeien nu al flink, maar vormen pas vanaf half augustus pollen en gaan dan dus overlast geven voor wie er gevoelig voor is. Om dit te voorkomen adviseert Wageningen University & Research de plant nu al, voordat die in bloei komt dus, te verwijderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert het volgende: gaat het om een klein aantal planten? Trek ze dan met de hand uit de grond, met wortel en al. Dat is de meest effectieve bestrijdingsmethode. Voorkom allergische (huid)reacties en draag volledig dekkende kleding en handschoenen bij het handmatig verwijderen en maaien. Verwijdert u ambrosia tijdens het bloeiseizoen, tot oktober? Draag dan ook een mondkapje en een veiligheidsbril. Ga dan ook pas in de namiddag aan de slag, omdat de meeste ambrosiapollen vrijkomen in de ochtend. Stop de planten die u uit de grond heeft getrokken in een afgesloten plastic zak en doe die bij het huishoudelijk afval. Werp ambrosiaplanten zeker niet in de groencontainer, omdat het risico groot is dat de zaden dan alsnog worden verspreid, bijvoorbeeld via compost. Het verzoek is daarnaast de planten vooraf te fotograferen en de foto door te geven via waarneming.nl.

Graspollen

Helemaal af van de graspollen zijn we tenslotte helaas niet. Tot nu toe is het graspollenseizoen wel minder zwaar dan gebruikelijk. Waarschijnlijk veroorzaakt door het recorddroge voorjaar, dat de groei van grassen heeft getemperd. Maar ondanks die droogte en dat het graspollenseizoen inmiddels op zijn retour is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden toch weer behoorlijk oplopen. Zoals nu het geval is vanwege de recente regen, die voor groeizame condities zorgt. Zo kan de pollenconcentratie in de lucht ineens weer flink oplopen. En daarmee de klachten.

Lees ook: dit kunt u het beste eten als u last van hooikoorts heeft.
En dokter Ted over hooikoorts. 

(Bron: Nature Today, Wageningen University & Research, NVWA. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie