zaden verzamelen

Tips om zaden te verzamelen en te bewaren

Gedurende de lente en zomer maken veel geliefde tuin- en balkonplanten zaden aan. Door deze te verzamelen komt u gratis aan veel potentiële nieuwe planten. We geven tips voor het verzamelen en het bewaren van de zaden.

Zaden verzamelen

Kies een zonnige en droge dag uit, om zaden te verzamelen. Sommige planten zaaien zichzelf uit. Daar hoeft u verder niets voor te doen. Maar door ook zaden van deze planten te verzamelen, kunt u zelf bepalen waar u die vervolgens uitplant. Veel planten bloeien daarnaast beter door, wanneer de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden. Koppen wordt dat genoemd. Bij planten waarvan u zaden wilt winnen, moet u dan niet alle uitgebloeide bloemen verwijderen. Laat er 1 of enkele van zitten, om zaden te vormen.

zaden verzamelen

Laat de zaden net zo lang aan de plant, tot ze helemaal droog en rijp zijn. Onrijpe zaden hebben namelijk geen kiemkracht. Onrijpe zaden zijn vaak groen, terwijl rijpe zaden naar bruin verkleuren of een vale kleur krijgen. Schud of open de zaaddozen dan boven bijvoorbeeld een envelop of papieren zakje en vang de zaden daarin op. Daar kunt u dan ook meteen op schrijven om welke zaden het gaat. Gebruik geen plastic zakjes, want daarin kunnen de zaden gaan schimmelen. Sluit de verpakking niet luchtdicht af, want de zaden moeten eerst nadrogen, op een droge, niet te warme plek, uit de zon. U kunt ze daarom ook eerst op stukken keukenpapier strooien. Leg de verpakking met daarop de naam erbij, zodat u de zaden uit elkaar houdt.

Wanneer de zaden echt goed droog zijn, kunt u eventuele vervuilingen, zoals blaadjes en velletjes van de plant verwijderen. Zodat u alleen zaden overhoudt. Doe ze zo nodig terug in de zakjes of enveloppen en berg die af in een afsluitbare verpakking, zodat hongerige muizen zich er niet aan tegoed kunnen doen.

plukbloemen
Lees ook: 20 planten voor plukbloemen in de tuin

Zaden bewaren

Zaden moeten donker, koel en droog bewaard worden. (Sommige zaden komen alleen uit wanneer ze in de koelkast of vriezer bewaard worden.) Het beste kunt u ze het jaar erop gebruiken. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van zaden namelijk achteruit. Sommige zaden blijven meerdere jaren kiemkrachtig, maar andere zijn minder lang houdbaar. Ook de manier van bewaren kan de kwaliteit negatief beïnvloeden.

zaden verzamelen

Ander uiterlijk

Een aandachtspunt bij planten die door zaad vermeerderd worden, is dat ze er niet per se hetzelfde uitzien als de moederplant. Ze kunnen bijvoorbeeld een andere kleur bloem hebben, wat een leuke verrassing kan zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij akelei.

Zaden zaaien

Op onze pagina Tuin & balkon hebben we verschillende artikelen met tips staan hoe u de zaden vervolgens kunt zaaien en hoe u eventuele problemen oplost:

Zaaien voor de moestuin.
Redenen waarom zaaien niet lukt en tips hoe het wel lukt.
Zaaien voor meer vlinders in de tuin.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Seasons, VT Wonen, Landleven, Gardeners World, Gardeners World Magazine, Natuurmonumenten, Tuinseizoen. sprinklr. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    BIJBLOEM says:

    UIenbol kreeg donkere zaden. Was een doorgeschoten bol.
    Heel kleine en ondermaatse bolletjes lenen zich ook goed..
    Krijgen ook uitlopers, maar hebben wel meer voeding nodig.