kwetsbare planten

Tip 31: bereid kwetsbare planten voor op de winter

Zo ongeveer half november moet elke tuinder eraan denken om kwetsbare planten de winter door te halen. Wat de vaste planten betreft is dat niet erg moeilijk, het pas gevallen blad kan prima ter dekking dienen.

Kwetsbare planten vorstvrij overwinteren

Denk erom dat groenblijvende vaste planten zoals Acanthus, Cyclamen en Erysimum Bowles Mauve niet de hele winter met blad bedekt kunnen worden, doe dit alleen op het moment dat het echt gaat vriezen. Ook het blad van het gazon kan de border in. In elke tuin zijn ook kuipplanten aanwezig, in de volle grond, maar meestal in potten. Een deel hiervan moet beslist vorstvrij overwinteren, zoals Solanum, Lantana, Bougainvillea, Abutalon en Brugmansia. Er zijn veel kuipplanten die met enige bescherming de winter doorkomen: Camellia japonica, Oleander, Laurus nobilis, Rozemarijn. Bij een strenge winter (als die ooit nog komt) moeten ze goed beschermd worden.

Kuipsalvia’s

Een aparte groep zijn de kuipsalvia’s, waarvan men aanvankelijk dacht dat ze bij de 1e nachtvorst doodvriezen. Vooral door de zachte winters van de laatste jaren en wat meer ervaring met deze planten, hebben we geleerd dat dat erg meevalt. In een koude kas kunnen ze meestal goed overwinteren. Als u toch buiten overwinteren riskeert, is het beter veel blad om de voet aan te brengen. Houdt u kerstgroen over, dan is dit goed te gebruiken om deze en andere planten hiermee af te dekken.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie