tuin winter

Tip 33: zo bereidt u de tuin voor op de winter

Nu de zomer definitief voorbij is, moeten we aan de voorbereiding voor de winter denken. Het is nu hoog tijd om de bloembollen te planten, zodat we in het voorjaar hiervan kunnen genieten.

Denk ook eens aan verwilderingsbollen, deze kunnen altijd in de grond blijven zitten. Het blad van de bomen is al volop aan het vallen, dit is prima om de planten in de border te beschermen tegen een langdurige vorstperiode. (Komt deze ooit nog?) Uiteraard valt er ook blad op het gazon, dit moet regelmatig weggehaald worden, anders ontstaan er kale plekken in het gazon en dit herstelt maar moeilijk. Blijf het gazon wel maaien, door de vele warme dagen blijft het gras groeien.

Overwinteren

Ook het blad dat in de vijver valt moet regelmatig weggehaald worden, verrot blad is slecht voor het milieu in de vijver. Dit geldt ook voor rottende waterplanten, ook deze verwijderen. Vaste planten in het najaar nooit afknippen, ook weer omdat de stengels de planten bij vorst beschermen. Tussen de planten overwinteren allerlei diertjes en de vogels kunnen daar nog naar voedsel zoeken. Oktober en november zijn goede maanden om heesters, coniferen en rozen te verplanten. Het is dan ook een geschikte tijd om deze te kopen. Maak het tuingereedschap schoon en zet het droog weg. Maak het gereedschap indien nodig scherp in de winter.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie