slakken

Tip 23: de slakken komen er weer aan

Tijdens het extreem droge weer in de maand maart van 2022 was de overlast van slakken nog niet echt groot. Maar in april zullen er hopelijk weer regenbuien vallen en daarna zullen er erg veel slakken op het jonge gewas afkomen.

Natuurlijke vijanden van slakken

Slakken hebben het vooral gemunt op jonge uitlopers van planten, zoals vaste planten en groentegewassen. Er zijn gelukkig natuurlijke vijanden zoals vogels, egels en padden. Strooi om de planten wat gesteente meel, houtas, fijngemaakte eierschalen of grit, daar hebben ze een hekel aan. Ook scherp zand werkt prima. Leg een dakpan op de grond, de slakken kruipen hieronder en dan zijn ze gemakkelijk te vangen.

Gebruik nooit chemisch slakkendood

Ook een bierval werkt prima, zet een potje in de grond, vul dit met bier of een suikeroplossing en de slakken komen hierop af en verdrinken. Gebruik nooit chemische slakkendood, vogels eten deze dode slakken en gaan zelf ook dood. Biologische slakkendood werkt prima en is onschadelijk voor mens en dier. Regelmatig schoffelen legt de eieren van de slakken bloot, die dan doodgaan of door de vogels worden opgegeten. Slakken die u vangt kunnen naar het bos gebracht worden.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie