sneeuwbal

Tip 21: de sneeuwbal (Viburnum), een makkelijke struik

Viburnum of sneeuwbal is een breed geslacht van groenblijvende, maar ook bladverliezende struiken. Ze zijn vooral in trek om hun fraaie, veelal geurende bloemen en vaak hebben ze ook kleurige bessen en een mooie herfstkleur. De bloemen lijken soms op de platte tuilen van sommige hortensia’s.

Sneeuwbal heeft weinig last van ziekten

De sneeuwbal is een struik die weinig last heeft van ziekten en hij groeit in elke normale tuingrond in de zon of lichte schaduw. Na de bloei kunnen ze goed teruggesnoeid worden, al gaat dit wel ten koste van de bessen. De Gelderse roos (Viburnum opulus) is inheems in Nederland en bloeit met sneeuwwitte, kantachtige bloemen. Hij heeft mooie vruchten en een mooie herfstkleur. Hij groeit ook in natte of drassige grond. Bij ons in Kortenhoef komt hij veel voor in de moerasbossen en kan wel 3 meter hoog worden.

Viburnum opulus ‘Compactum’ wordt niet zo hoog, maar produceert wel veel bloemen en bessen. Erg mooi vind ik de Viburnum plicatum ‘Mariesi’, die in het voorjaar bloeit met grote roomwitte bloemen en na de bloei komen dan de rode bessen, die later naar zwart rijpen. Viburnum odoratissimum heeft zeer welriekende bloemen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2021

Geef een reactie