Steeds meer 55-plussers kopen (voor het eerst) een huis

Huren wordt steeds duurder en kopen steeds aantrekkelijker en dat zorgt ervoor dat steeds meer 55-plussers ervoor kiezen om een huis te kopen. Opvallend daarbij is dat 1 op de 5 mensen die voor het eerst een huis kopen een 55-plusser is.

Huuraanbod

De afgelopen jaren is het huuraanbod afgenomen en de huren zijn flink gestegen, terwijl de hypotheekrente hard gedaald is. Dat zorgt ervoor dat het gunstiger is geworden om een huis te kopen. Vooral veel 55-plussers kopen nu huizen, omdat huren gewoon te duur wordt, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker.

Nieuwkomers op de woningmarkt

De 1e 3 kwartalen van 2016 zijn er 14 procent meer hypotheken afgesloten door 55-plussers, dan in dezelfde periode vorig jaar. Een 5e daarvan was een nieuwkomer op de koopwoningmarkt. In jongere leeftijdscategorie√ęn daalde het aantal kopers juist. De rente is laag, maar de huizenprijzen zijn wel behoorlijk gestegen. Tegelijk is het maximale leenbedrag fors teruggeschroefd. In tegenstelling tot jongeren hebben ouderen vaak een spaarpotje om bijkomende kosten op te vangen voor bijvoorbeeld de makelaar of notaris. Ook is de huidige hypotheek in veel gevallen al deels afgelost of kan er gebruik worden gemaakt van de overwaarde op de woning.

Stadswoningen populair

Onder de 55-plussers die een huis kopen zijn woningen in de stad populair. Als de kinderen het huis uit zijn wordt vaak gezocht naar een wat kleinere woning en mensen willen graag dichter bij culturele voorzieningen wonen. De stijgingen zijn het sterkst in Amsterdam (+37%) en Rotterdam (+19%), maar ook de kleinere steden als Den Bosch (+125%) en Tilburg (+4%) zijn in trek.

(Bron: fd.nl, RTLZ)

Geef een reactie