water geven

Slim water geven bij aanhoudende hitte

Nu het niet alleen flink warm is, maar er ook langere tijd geen regen valt, heeft de tuin het zwaar. Hoe helpt u uw planten de hitte door en hoe kunt u het beste te werk gaan bij het water geven? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Niet sproeien tijdens piekuren

Er wordt momenteel door iedereen erg veel water gebruikt. Hierdoor kan er tijdelijk een lagere waterdruk ontstaan en in dat geval is het mogelijk dat er bruin water uit de kraan komt. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid en u kunt het gewoon drinken, maar het ziet er natuurlijk wel apart uit.

Om de waterleidingbedrijven te ontzien kunt u het watergeven het beste beperken tot de tijden buiten de piekuren. Tijdens die uren: tussen 6.00 – 9.00 uur en tussen 18.00 – 22.00 uur gebruiken erg veel mensen tegelijk water. Het lastige is dat dat nou ook net de uren zijn dat het het handigste is om water te geven, omdat het dan minder warm is. Het helpt in elk geval al als u andere water slurpende bezigheden, zoals douchen, de vaatwasser gebruiken of de auto wassen voor andere momenten bewaart en misschien vindt u het juist wel fijn om voor zessen of na tienen de tuin te sproeien?

Onze tips om zo doeltreffend mogelijk water te geven:

  • Geef bij voorkeur in de vroege ochtend of de late avond water. Het is op deze momenten minder warm en het water komt meer ten goede van de planten en verdampt minder dan bijvoorbeeld midden op de dag, in de volle zon.
  • Elke dag kleine beetjes water geven zet geen zoden aan de dijk. De wortels van de planten worden gemakzuchtig als zij oppervlakkig water krijgen en daarnaast is het water snel weer opgebruikt. Geef dus liever minder vaak water, maar dan wel flink veel.
  • Maak niet de gehele plant nat, maar geef dicht bij de grond water. Dit voorkomt schimmelvorming op het blad, het smetten van de bloemen en onnodige verdamping van het water. Er zijn overigens planten die een ‘douche’ juist wel extra kunnen waarderen, zoals de Fatsia japonica of een hedera-haag.
  • Plaats planten in potten tijdelijk op een plek waar zij meer schaduw krijgen, zodat ze niet zo snel uitdrogen. Het helpt ook goed om schalen onder de potten te plaatsen, zodat het water niet meteen weer wegloopt. (Verwijder ze wel weer bij regenachtig weer, anders verdrinken uw planten). Zijn de potten te zwaar, dan is het een idee om er een parasol bij op te zetten of bedek ze met een lap dunne stof. Eén keer per dag water geven is bij grootverbruikers van water op de heetste dagen niet voldoende. Check ze in dat geval 2 keer per dag. Hetzelfde geldt voor hangplanten in potten.
  • Nieuwe aanplant heeft het zwaarder dan planten die al jaren op hun plek staan. Geef de nieuwe aanwinsten zo nodig elke dag water, de overige planten kunnen met minder toe. Hetzelfde geldt voor zaailingen. Deze jonge planten hebben nog weinig wortels en kunnen minder goed water opnemen. Plaats ze zo mogelijk tijdelijk in de schaduw en let goed op dat zij niet uitdrogen.
  • Een laag van bijvoorbeeld boomschors op de grond van uw borders zorgt er niet alleen voor dat onkruid langer weg blijft, maar ook dat er minder water gegeven hoeft te worden, omdat het minder snel verdampt.
  • Geef nu liever even geen mest. Planten verbranden dan sneller, omdat de opname van water erdoor kan verminderen.
  • Heeft u een gazon, maai dit dan niet te kort. De zon kan dan minder goed bij de grond en droogt dan minder snel uit. Is maaien echt noodzakelijk, laat het maaisel dan tijdelijk liggen. Het zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt en geeft tegelijk wat schaduw aan het gras.
  • Heeft u een kas in uw tuin of moestuin, zorg dan dat er voldoende ventilatie is en dek hem desnoods af, zodat de zon uw planten niet kan verbranden. Geef minstens 1 keer per dag flink water en voorkom dat u de gewassen zelf nat maakt, om schimmel en smetten te voorkomen.
  • Als het water geven u te zwaar wordt, kunt u overwegen een druppelsysteem aan te (laten) leggen. Dit is echter natuurlijk wel een behoorlijke uitgave. Voordeel is dat er heel gericht water gegeven wordt en er bijvoorbeeld ook een systeem op aangesloten kan worden waarop u kunt instellen wanneer er gesproeid moet worden. Ook handig met het oog op een eventuele vakantie. Een sprinkler-systeem is natuurlijk ook een optie, maar dit heeft weer als nadeel dat de gehele plant nat wordt, wat het blad en de bloemen vaak niet ten goede komt.

Heeft u nog andere slimme tips voor uw mede-tuiniers?

Bekijk meer tips voor uw tuin bij de Groentips van Krijn Spaan en we hebben ook tips voor uzelf bij aanhoudende hitte. 

Geef een reactie