siernetel

Siernetel: Coleus

De siernetel (Coleus) groeit snel en gemakkelijk en behoort tot één van de goedkoopste kamerplanten. Tuincentra verkopen ze in het voorjaar vaak in allerlei mooie kleuren en ze zijn ook heel goed zelf uit zaad op te kweken.

Een niet netelige siernetel

De siernetel mag dan een netel zijn, prikken doet hij gelukkig niet. Ook is hij veel sierlijker, dan de netels die in de natuur voor komen. Zijn blad kan vele verschillende kleuren hebben. Van doodgewoon groen tot paars en bruin en van geel en oranje tot roze. Naast verschillende bladtinten is hij vaak voorzien van allerlei patronen in weer veel verschillende kleuren, waarmee hij een bonte verschijning is. Zijn blad geeft hem zijn grote sierwaarde, al bloeit hij ook. De bloemen zijn echter van ondergeschikt belang en door ze uit de plant te verwijderen, zorgt u ervoor dat al zijn energie naar zijn mooie blad blijft gaan.

siernetel

Standplaats

De siernetel houdt van veel licht, maar geen hele dagen volle zon. Staat hij continu in de felle zon, dan kunnen zijn bladeren verbranden. Zorg er dus voor dat hij alleen in de ochtend of middag zon krijgt of deels in de schaduw van andere planten staat. Ook kunt u ervoor kiezen hem wat verder de kamer in te plaatsen, zodat de zonkracht minder sterk is. Maar houd goed in de gaten of hij voldoende licht krijgt, anders wordt hij minder mooi.

Ook zeer geschikt voor buiten

De siernetel is niet winterhard, maar zo gauw er geen risico meer is op nachtvorst, kan hij net als bijvoorbeeld de Caladium ook prima naar buiten. U kunt verschillende exemplaren, met allerlei bladpatronen samen in een pot zetten, voor een wauw-effect. Of u kunt ze combineren met andere zomerbloeiers. Ook kan hij in de volle grond geplant worden. Worden de nachten aan het eind van de zomer of in het najaar weer kouder, haal hem dan naar binnen.

siernetel

Water geven

De siernetel heeft graag de beschikking over voldoende water. Zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig blijft, zonder dat de kluit te nat wordt. Tijdens het groeiseizoen moet u daarvoor meerdere keren per week water geven. Wanneer de plant buiten staat, soms wel elke dag. In de wintermaanden is zijn waterbehoefte wat minder groot en droogt de grond minder snel. Meestal is 1 á 2 keer per week water geven dan voldoende.

Tijdens de lente en zomer heeft hij elke 2 weken plantenvoeding nodig.

Verpotten

Heeft u jonge plantjes gekocht, zet die dan meteen in een grotere pot, want ze zullen nog flink groeien. Als u de plant na de winter overhoudt, kunt u hem als hij niet uit zijn pot gegroeid is, van wat nieuwe aarde voorzien, door hem uit de pot te halen en een klein laagje nieuwe aarde onderin de pot te doen. Na het terugplaatsen in de pot, kunt u ook bovenop nog wat nieuwe aarde doen, mocht daar voldoende ruimte voor zijn. Bedekken de wortels de gehele pot, geef hem dan een grotere maat pot en vul die bij met verse potgrond.

Coleus verpotten

Snoeien

Veel mensen beschouwen de siernetel als een eenjarige plant, dan hoeft hij niet gesnoeid te worden. Hij kan echter ook jaren mee. Door af en toe de toppen eruit te knippen, zorgt u ervoor dat hij mooi vertakt blijft en niet iel wordt. Elk voorjaar kunt u hem flink kortwieken, zodat hij daarna weer mooi vol uitloopt. Wordt de plant na een aantal jaren toch lelijker, dan is hij goed te stekken.

siernetel

Vermeerderen

Siernetels zijn zoals we hierboven al aangeven, makkelijk te stekken. Door in het najaar stekken te nemen, heeft u voor het jaar erop weer een mooie, jonge plant. Maar het kan ook op andere gewenste momenten in het jaar. Knip daarvoor enkele mooie takken af en zet die in het water. Ververs het water wekelijks. Wanneer er een krachtige wortelgroei is opgetreden, kunt u de stekken met enkele bij elkaar in een pot met potgrond zetten. Groeien ze eenmaal goed, knip of knijp dan de toppen eruit. Op die manier gaan de stekken vertakken en krijgt u mooie volle planten.

Coleus stekken

Maar ook zaaien is een goede optie. De zaden kiemen gemakkelijk en u kunt op die manier een grote verscheidenheid aan bladpatronen verkrijgen. Want de zaden zijn vaak als mix verkrijgbaar.

siernetel zaaien

Giftig

Vaak is het duidelijk of een kamerplant giftig of niet is, maar in het geval van de siernetel is het een twijfelgeval. Er zijn bronnen die melden dat de plant niet giftig is, maar ook bronnen die zeggen van wel. Ons advies is dan ook om niets te riskeren en de siernetel dus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren te houden.

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: Tuinadvies, Mijnplant.info, Intratuin, klus-info.nl, Mama Botanica, Matthijs Plantenpaleis. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie