Voetafdruk

Schoeisel met een zwarte voetafdruk? Zo maakt u het schoon

Een zwarte voetafdruk in uw open schoenen na een dagje buiten gelopen te hebben. Herkent u dit? Het is opgedroogd zweet en vuil van buitenaf. Dat staat niet zo heel mooi en het is ook niet zo fris. Gelukkig kunt u het gemakkelijk schoonmaken.

Voetafdruk in kunststof sandalen of slippers

Hoe u het beste de voetafdruk kunt verwijderen, ligt aan het materiaal van uw sandaal of slipper. Een paar van kunststof kan gemakkelijk onder de kraan afgespoeld worden met een klein beetje zeep. Blijft de zwarte afdruk zichtbaar? Maak het schoeisel nat en doe er wat zuiveringszout (baking soda) op. Wrijf het in en laat eventjes inwerken. Schrob het daarna met een oude, zachte tandenborstel er weer af. Het voordeel hiervan: zuiveringszout verwijdert ook onaangename geurtjes.

Slippers

Schoenreiniger en oude tandenborstel

Mocht de voetafdruk dan nog zichtbaar zijn, dan werkt het volgende trucje ook. Dit werkt overigens ook voor andere materialen van schoenen. Hiervoor heeft u schoenreiniger nodig, een oude tandenborstel en een washandje of oude (schone) doek. Spray de zwarte voetafdruk in met de schoenreiniger, tot het nat is. Laat het een paar minuten intrekken, maar zorg ervoor dat het niet compleet droogt. Nu kunt u met de tandenborstel aan de slag. Maak deze nat onder de kraan en schrob de vuile plekken goed schoon.

Maak de tandenborstel tussendoor steeds schoon, zodat u het vuil niet terug de schoen in wrijft. Zodra de zwarte voetafdruk weg is, kunt u met het washandje of de oude (schone) doek aan de slag. Wrijf hiermee over de geschrobde vlekken. Is het schoon? Mooi, dan is het klaar. Bent u toch nog niet tevreden? Pak dan de tandenborstel er weer bij en schrob het voetbed opnieuw. Wrijf weer droog met de washand of doek. Blijf dit herhalen tot er geen viezigheid meer op de washand of doek verschijnt.

zomerschoenen
Lees ook: Hoe goed zijn open zomerschoenen voor uw voeten?

Voetafdruk in leren of suède sandalen

Let wel op als u leren sandalen of slippers heeft waar een zwarte voetafdruk in zit. Hiervoor is een speciaal reinigingsmiddel. Mocht u dat niet in huis hebben, dan kunt u ook een beetje warm water en groene zeep of afwasmiddel en een zacht sponsje gebruiken. Maak de schoenen dan niet te nat en schrob ook niet te hard, dan kan het materiaal beschadigd raken. Bij suède schoenen is water iets om voorzichtig mee te zijn. Probeer het eerst schoon te maken met een oude tandenborstel of een sponsje dat een klein beetje schuurt. Als dat niet lukt, kunt u met een klein beetje warm water en afwasmiddel voorzichtig het voetbed proberen schoon te krijgen. Laat dit daarna goed drogen.

(Bron: Libelle, Margriet, tipsenweetjes.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord