roze schimmel

Roze ‘schimmel’ in de badkamer: dit zijn de oorzaken en oplossingen

Naast zwarte of groenige schimmel kan er ook roze schimmel opduiken in de badkamer. Wat is daar de oorzaak van en hoe komt u er weer van af?

Schimmel in de badkamer

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, zijn de omstandigheden ideaal voor schimmels. Ze ontsieren voegen, kitranden en plafonds en zijn ook niet altijd even gezond. In een eerder artikel, zie hieronder, beschrijven we hoe u schimmels in de badkamer kunt aanpakken.

schimmel
Lees ook: Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

Roze schimmel

Soms komt er ook schimmel voor met een andere kleur, de zogenaamde roze schimmel. Al is de kleur niet altijd roze, maar kan die ook rood of oranje zijn. Hij ziet er pluizig of slijmerig uit, maar komt ook in een ‘droge’ vorm voor. Het kan soms zelfs aan uitslag van roest doen denken. Overigens gaat het niet echt om een schimmel, maar om een kolonie Serratia marcescens bacteriën. Deze bacteriesoort houdt van een vochtige omgeving en voedt zich met minerale en vette afzettingen. Die er in de badkamer volop zijn, in de vorm van de verzorgingsproducten die we er gebruiken.

Roze schimmel verwijderen

U kunt de roze schimmel het beste verwijderen, zo gauw het verschijnt. Wacht u hier mee, dan zal de bacterie zich uitbreiden en een steeds groter oppervlak bedekken. U komt er vanaf door bleek, soda of azijn te gebruiken. Draag huishoudhandschoenen en ventileer de ruimte goed tijdens het schoonmaken. Kan dit niet, draag dan een mondkapje, om inademen te voorkomen. De schimmel is namelijk behoorlijk schadelijk voor de gezondheid. Wilt u geen risico lopen of gaat het om grote oppervlakken, dan kunt u er daarom ook voor kiezen het door een professional te laten verwijderen.

Kitranden
Lees ook: Kitranden schoonmaken en -houden, zo doet u dat

Hoe kunt u roze schimmel voortaan voorkomen?

Het is vooral zaak dat de luchtvochtigheid in de badkamer afneemt. Ventileer de badkamer daarom via het interne ventilatiekanaal en zet zo mogelijk een raam open na het douchen. U kunt ook de deur open laten staan na het douchen of badderen. Zorg er dan wel voor dat u ergens anders een raam open zet zodat de vochtige lucht weg kan. In een eerder artikel geven we meer tips tegen een vochtige badkamer. Spoel de douche of het bad verder goed na, zodat zeepresten (en dus voeding) verdwijnen en maak de douche of het bad na gebruik droog. Houd de voegen, kitranden en muren schoon, om de roze schimmel geen vuile en dus geschikte ondergrond aan te bieden. Verwarm uw badkamer tenslotte gelijkmatig. Door dit te doen wordt de lucht wat droger.

(Bron: archief, Creativo, Lavos Reiniging, vochtbestrijders-vergelijken.nl, werkeninwonen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie