Pantoffelplant

Pantoffelplant: Calceolaria-hybriden

De pantoffelplant is te koop als kamerplant, perkplant en vaste plant. Het is een plantje dat nostalgische gevoelens oproept, omdat hij al sinds lang in onze huiskamers te vinden is.

Standplaats

Eigenlijk is de huiskamer net wat minder geschikt voor dit plantje, aangezien hij graag net wat minder warm staat dan andere kamerplanten. Zo rond de 18 graden is ideaal voor de pantoffelplant, dus bijvoorbeeld de hal of een onverwarmde kamer is het meest geschikt. Hij heeft een lichte plek nodig, maar zonder direct zonlicht. Plaats hem daarvoor wat verder bij het raam vandaan of voor een raam waarop de zon maximaal een paar uurtjes schijnt.

Water geven

De pantoffelplant heeft niet zoveel water nodig, dus u kunt de kluit tussen de gietbeurten het beste steeds net aan laten opdrogen. Zorg er bij het gieten voor de bladeren zo min mogelijk te raken, anders kunnen die smetten. Als kamerplant wordt de plant meestal weggedaan na de bloei, dus u hoeft niet extra bij te voeden, aangezien hij tijdens de bloei nog genoeg uit de potgrond kan halen.

Bloei

De plant bloeit met bloemen in warme geel-, oranje- of roodtinten, met daarop meestal decoratieve, donkerder gekleurde spikkels. De bloemen lijken op opgeblazen kussentjes en hebben de vorm van pantoffels. Hij bloeit meestal tijdens de winter en het voorjaar en als hij eenmaal in bloei staat, houdt dat zo’n 6 weken aan.

Pantoffelplant

Pantoffelplant als tuinplant

In de tuin wordt de pantoffelplant vaak toegepast als ‘rotsplantje’, maar hij kan ook als tijdelijke bloeier worden toegepast als perkplant of in een bloembak.

 

Pantoffelplant

Geef een reactie