Kerstcactus

Kerstcactus (Schlumbergera)

Juist als we wel wat bloemenpracht kunnen gebruiken, is de kerstcactus (Schlumbergera) op zijn best. Aan het einde van de herfst of het begin van de winter komt deze plant tot bloei en daar dankt hij dan ook zijn naam aan. Met een beetje geluk (of sturen) bloeit deze lidcactus tijdens de kerstdagen. Daarnaast worden ze rondom deze dagen ook volop bloeiend te koop aangeboden.

Standplaats

Van oorsprong komt de kerstcactus uit de regenwouden in Brazilië. Hij groeit daar als epifyt in bomen en laat zijn stengels naar beneden hangen. Die zijn opgebouwd uit aparte delen en de naam lidcactus slaat hier op. In de woonkamer gebruiken we hem daarom vaak als hangplant, maar een hoge pot voldoet ook vaak langere tijd prima. In de bomen vangt de kerstcactus geen felle zon en in huis staat hij dan ook het liefst op een lichte plek, maar zonder direct zonlicht. Temperaturen rond de 20 graden doet hij het het beste bij.

Water geven

Aangezien deze cactus uit het regenwoud komt, is hij meer water gewend dan de cactussen die in droge woestijnen groeien. Daarnaast is de luchtvochtigheid in een regenwoud hoog Hij is dan ook niet genoodzaakt hier water in op te slaan en in tegenstelling tot veel andere cactussen heeft de kerstcactus daarom relatief dun blad. U kunt hem het beste gemiddeld water geven. Wat inhoudt dat de grond steeds licht vochtig moet zijn, maar zeker niet nat. Regenwater is ideaal, maar zorg er in elk geval voor dat het water op kamertemperatuur is voordat u het geeft. Tijdens de lente en de zomer krijgt hij graag wat extra voeding, dat u elke 2 weken tijdens het gieten kunt geven.

Bloei

De roze, paarse, rode, witte of oranje bloemen komen zoals gezegd aan het einde van het jaar tot wasdom. Ze groeien aan het uiteinde van de takken. Aangezien er als kamerplant geen bestuiving plaatsvindt, verschijnen er hier vervolgens geen rode besjes aan de plant, maar groeien er na de bloei weer nieuw plantendelen aan de takken.

Om de plant in bloei te krijgen, is er voorafgaand een korte rustperiode nodig. In het najaar geeft u voor een periode van een week of 6 minder water en geen plantenvoeding. Ook moet de temperatuur tijdens die periode wat lager liggen. Daarnaast moet de plant minder licht krijgen. Een koelere kamer, zonder kunstmatige verlichting is perfect. Zo gauw de knoppen verschijnen mag hij terug naar de woonkamer, maar verplaats hem erna liever niet meer, want anders bestaat het risico dat hij zijn knoppen laat vallen, al zijn de huidige planten daar wel minder gevoelig voor geworden. Als hij is uitgebloeid krijgt hij graag opnieuw een korte rustperiode, op een koelere plek, maar nu wel met voldoende licht. Soms komt de plant een 2e keer in het jaar tot bloei, maar deze bloei is meestal wel wat minder uitbundig.

Verpotten

Net als de paascactus houdt de kerstcactus niet van een te ruime pot. U zult in de praktijk niet vaker dan eens in de 3 jaar hoeven verpotten en dan ook vooral om de plant weer van verse aarde te voorzien. U hoeft als het niet nodig is geen grotere pot te kiezen.

Snoeien

De kerstcactus kan uiteindelijk redelijk groot worden, maar dit neemt lang in beslag en snoeien zal niet vaak nodig zijn. Wilt u uw plant toch wat verfraaien, dan kunt u eenvoudig de stengeldelen inkorten. Doe dit niet vlak voor de bloei en altijd op een ‘breekpunt’, dan groeit hij erna weer mooi verder. Niet verhoute stengeldelen kunt u eventueel per 2 delen stekken, door ze enkele dagen te drogen te leggen en dan in stekgrond op te potten. Houd de aarde licht vochtig en zet de stekken op een warme plek, maar niet in de zon.

Schlumbergera

Geef een reactie