woningbraak

Oudjaarsdag favoriet onder inbrekers en andere feiten over woninginbraak

Dat er aan het einde van het jaar relatief veel woninginbraken plaatsvinden, is niets nieuws. Maar wist u ook al dat Oudjaardag dé dag is waarop het vaakst wordt ingebroken? En dat er in sommige gemeenten de afgelopen jaren geen enkele woningbraak is opgelost? Wij lichten deze, en andere inbraakfeiten, toe. 

Geen enkele woninginbraak opgelost

In verschillende Nederlandse gemeenten is in 3 jaar tijd geen enkele woninginbraak opgelost. Dat blijkt uit een analyse van de politiecijfers door RTL Nieuws. Het gaat onder meer om de gemeente Nieuwkoop (Zuid-Holland), Oostzaan (Noord-Holland) en het Groningse Pekela. Ook op Terschelling, Texel en Ameland wordt vanaf 2016 geen enkele dader van woningbraak gepakt. Hierdoor haalt de Nationale Politie de jaarlijkse ophelderingsnorm van 10 procent niet. Volgens de politie komt dit omdat aanknopingspunten vaak ontbreken, maar ook als er wel aanknoopunten zijn worden zaken vaak niet opgelost. Waarom dit is, vertelt het verhaal niet, maar het kan iets te maken hebben met personeelstekort bij de politie.

Dieven hebben genoeg aan 2 minuten

Een geoefend inbreker heeft vaak niet meer dan 1 of 2 minuten nodig om een huis binnen te komen. Het openmaken van een slot is immers vaak kinderlijk eenvoudig, zo vertelt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie Weken eerder aan MAX Vandaag. “Als een slot aluminium beslag heeft, wordt dit opengebroken en de cilinder eruit getrokken met bruut geweld. Bij sloten met een beslag van ijzer steken ze een schroef in de cilinder en plaatsen hier dan een cilinderstrekapparaat op. Met veel kracht trekken ze de cilinder er dan uit.” Die laatste methode staat ook te boek als cilindertrekken of kerntrekken en is de meest gebruikte manier om in te breken.

De enige remedie is het laten plaatsen van goede sloten met een keurmerk, want deze houden dieven 3 tot 5 minuten langer bezig. “Je zou zeggen dat 3 tot 5 minuten kort is, maar voor een inbreker is dat heel lang. Ze willen snel en makkelijk scoren”, aldus een woordvoerder van de Politie. De kans is dus groot dat inbrekers uw huis voorbij lopen als zij deze sloten zien.

Oudjaardag is favoriet inbreekmoment

Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) blijkt dat oudjaardag de favoriete inbreekdag is van veel criminelen. Het CCV heeft politiecijfers onderzocht en ziet al een aantal jaar op rij een piek op 31 december. Er wordt op die dag zo’n 3 keer vaker ingebroken dan normaal. Hoe dit komt? Vermoedelijk heeft dit iets te maken met het feit dat veel mensen op die dag niet thuis zijn. Zij vieren dan Oud en Nieuw met vrienden of familie, waardoor dieven hun slag kunnen slaan. Bovendien maskeert het geknal van vuurwerk het geluid dat het openbreken van een deur of raam met zich meebrengt.

Om de kans op woninginbraak op 31 december zo klein mogelijk te houden doet u er goed aan om te doen alsof u thuis bent, ook als u dit helemaal niet bent. Laat bijvoorbeeld een kopje op het aanrecht aan of een lamp branden. Ook is het belangrijk om alle deuren en ramen te sluiten en op slot te doen als u weg gaat. Volgens het CCV doet nog lang niet iedereen dat als zij het huis verlaten.

Zelf misdaadcijfers in uw buurt bekijken

Wist u dat u kunt inzien hoe vaak er ingebroken wordt in uw buurt? De politie heeft een handige, interactieve kaart op hun website staan waarop u na het invullen van uw woonplaats kunt zien hoe vaak er in de verschillende buurten wordt ingebroken. Ook kunt u op deze kaart bekijken hoe vaak er de afgelopen tijd geprobeerd om in te breken.

Inbrekers gaan graag meerdere keren op bezoek

In 2017 doet het verbond van verzekeraars onderzoek naar het inbreekgedrag van Nederlandse criminelen. Wat blijkt? Zij breken graag meerdere keren in bij hetzelfde huis. Het Verbond concludeert destijds dat inbrekers dit doen omdat zij het huis al kennen en weten wat er ongeveer te halen valt. Ook weten zij wanneer de bewoners thuis zijn en wanneer niet. Hoewel dit onderzoek al 2 jaar oud is, slaan inbrekers in 2019 nog steeds graag meerdere keren toe bij dezelfde woning. Er zijn verschillende nieuwsartikelen over dit onderwerp te vinden die stammen uit 2019. Het CBS heeft er in 2019 ook onderzoek naar gedaan.

 Steeds minder woninginbraken in Nederland

Ondanks dat er nog regelmatig wordt ingebroken in Nederlandse woningen, neemt het aantal woninginbraken wel af. In 2019 word er 43.000 inbraken gemeld, terwijl dat er in 2012 nog 92.000 zijn. Ondanks de dalende trend, is het toch goed om het dieven niet te makkelijk te maken. Eerder in dit artikel vindt u een aantal tips waardoor u de kans op een inbraak tot een minimum kunt beperken.

Dit artikel is origineel in 2019 verschenen.

(Bron: CBS, Politie.nl, RTL Nieuws, ANP, CCV)

Geef een reactie

Reactie

    lisettevandermol says:

    Dit is net wat ik nodig had. Over enkele maanden breekt oudjaarsdag weer aan. Goed nieuws dat het aantal inbraken afgelopen jaar waren gedaald, maar ik vermoed dat het aantal dit jaar zullen toenemen door de covid situatie. Prima dat je deze informatie met lezers deelt, zodat we altijd op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Ga zo door!