inbrekers

Inbrekers slaan graag meerdere keren toe bij zelfde huis

Mensen die slachtoffer van woninginbraak zijn geworden, lopen een relatief grote kans dat er binnen 5 jaar tijd nog eens bij ze wordt ingebroken. Bij zeker 1 op de 12 mensen gebeurt dit. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Dieven slaan snel weer toe

Het onderzoek stelt dat 8 procent van de inbraakclaims afkomstig zijn van adressen waar kortgeleden ook al eens is ingebroken. Opvallend is dat de tijd die er tussen de inbraken zit, vaak bijzonder kort is. Soms gebeurt het wel 2 keer in 1 jaar tijd.

Waarom komen ze terug?

Waarom dit is, is onduidelijk. Wel heeft professor Wim Bernasco, die onderzoek doet naar de doelwitkeuze van criminelen, een vermoeden. “De criminelen kennen de plek. Ze hebben de woning al eerder geobserveerd en weten wanneer de bewoners afwezig zijn, hoe ze binnen kunnen komen, hoe een huis er van binnen uitziet en waar ze bij de inbraak op moeten letten”, zegt hij tegen RTL Nieuws. Volgens Bernasco kan het ook zo zijn dat inbrekers terugkeren omdat zij weten dat de bewoners bepaalde spullen hebben die zij de eerste keer niet mee hebben kunnen nemen. Ook hopen sommige dieven dat de bewoners na de eerste inbraak allemaal nieuwe dingen hebben aangeschaft, zodat zij deze opnieuw kunnen stelen.

Nadelig voor de buren

Mensen bij wie is ingebroken, nemen vaak betere sloten of laten een alarmsysteem aanleggen om dieven voortaan buiten de deur te houden. Deze maatregelen hebben volgens Bernasco vaak het gewenste effect, maar ze zijn wel nadelig voor de buren. Zij wonen vaak in een soortgelijk huis en hebben misschien geen inbraakpreventie, waardoor daar inbreken makkelijk is voor de criminelen.

Inbraakpreventie

De politie zet zich actief in om de kans op woninginbraak te verkleinen. Zo is er een speciale Misdaad in kaart-website, waarop u kunt zien hoeveel woninginbraken en pogingen tot inbraak er bij u in de buurt zijn. Ook geeft de politie veel tips voor het beter beveiligen van woningen. De website is zeer uitgebreid, dus hebben wij een aantal tips uitgelicht:

  • Zorg ervoor dat waardevolle spullen buiten het zicht liggen.
  • Zorg dat er geen grote geldbedragen in huis aanwezig zijn.
  • Heeft u belangrijke documenten of dure sieraden? Berg ze op in een kluis.
  • Zorg dat u goede sloten op uw deuren hebt. Ook een extra slot is altijd aan te raden.
  • Bel altijd 112 als u denkt dat er ingebroken wordt bij uzelf of bij een van uw buren.
  • Laat een beetje licht branden als u ’s avonds afwezig bent. Dat werkt afschrikwekkend voor inbrekers.
  • Gaat u op vakantie of bent u om een andere reden langere tijd van huis? Laat het uw buren weten, zij kunnen dan een oogje in het zeil houden.
  • Zorg er altijd voor dat u de deur op slot doet als u weggaat en haal de sleutel uit het slot.
  • Berg geen sleutels op onder een bloempot of op andere ‘geheime’ plekken in de tuin.
  • Belt er een onbekende bij u aan? Vraag dan altijd om een identiteitsbewijs, want het kan zijn dat u te maken heeft met een babbeltruc waardoor iemand met een smoesje uw huis wil binnendringen.

(Bron: RTL Nieuws, website politie, Het Verbond van Verzekeraars)

Geef een reactie