inbrekers

Iedereen kijkt uit naar warm weer, ook de inbrekers

Het weekend van 7 op 8 april 2018 wordt lekker warm en dat nodigt natuurlijk uit tot het openzetten van deuren en ramen. Op zich geen probleem, maar voor inbrekers is dit een mooie kans om ongezien uw woning binnen te komen.

Open deuren en ramen

Inbrekers slaan traditiegetrouw het vaakst toe in de wintermaanden en in de warmere periode van het jaar. De ramen en deuren gaan massaal open als het kwik stijgt en dat maakt het voor inbrekers extra makkelijk om binnen te komen zonder braaksporen achter te laten. Dit resulteert in fors meer inbraken, weet Susanne¬†Schat, adviseur Woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) “Cijfers laten zien dat er op warme dagen anderhalf tot twee keer zoveel wordt ingebroken in vergelijking met minder warme dagen”, zegt zij hierover in berichtgeving over het onderwerp.

Dit kunt u doen

Om te voorkomen dat in brekers uw woning makkelijk binnen kunnen komen tijdens zonnige dagen, is het verstandig om nooit ramen of deuren open te laten staan als u van huis bent. Ook is het niet handig om de tuindeur open te laten staan als u bijvoorbeeld boven de was gaat doen. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven, weet Schat, dus zorg ervoor dat u de mogelijkheden tot een minimum beperkt.

Verder is het raadzaam om ervoor te zorgen dat uw woning er bewoond uitziet als u besluit buiten van het mooie weer te genieten. Laat bijvoorbeeld een glaasje watert op de keukentafel of het aanrecht staan. Ook noemt zij het niet in het zicht laten liggen van kostbare spullen als iets wat vermeden moet worden.

Tips

Wilt u meer anti-inbraaktips? De politie heeft een bijzonder uitgebreide website waar veel tips te vinden zijn. Er is een een aparte pagina over babbeltrucs, een inbraakmethode waar vooral ouderen het slachtoffer worden. Naar de anti-babbeltruc-tips.

(Bron: ANP, CCV, archief, politie)

Geef een reactie

Reactie

    Govert says:

    Ja en het is zaak dat u goed bewapend bent, een pistool in huis hebben is verboden maar een paar scherpe messen is heel raadzaam.
    Ik woon in het Westland en toen er in 2013 inbrekers in mijn tuin liepen ’s nachts belde ik de politie hiervoor en die antwoorden “meneer dit is inbraak, daarvoor moet u niet bij ons wezen”, nou dat was slikken en uiteindelijk hebben we zelf de inbrekers weggejaagd en nu ligt er zo links en rechts wat hele scherpe messen in huis want als de politie niet komt wie dan wel.
    In hetzelfde 2013 heeft er een grote medicijn diefstal plaatsgevonden, en ook hier gaf de politie duidelijk aan geen partij te zijn in het onderzoeken van deze diefstallen, op wie we wel terug kunnen vallen is geheel onduidelijk.
    Ik kan nog wel het een en ander melden maar het verschijnsel politie is in ons dorp iets wat wij al lang niet meer kennen, ook handhaving van ernstige verkeers overtredingen is bij ons niet aan de orde, dat hebben wij helemaal niet.