Donkere Dagen offensief

Donkere Dagen Offensief zorgt voor minder inbraken tijdens de feestdagen

Rondom de feestdagen in december worden veel woninginbraken gepleegd, maar in 2017 gebeurt dit minder vaak dan in de jaren daarvoor. De reden? Het zogenoemde Donkere Dagen Offensief van de politie. 

Minder inbraken

Al jaren is het hetzelfde liedje: tijdens kerst en Oud en Nieuw wordt er extra vaak ingebroken. Veel mensen zijn dan immers niet thuis, waardoor inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. Om het aantal woninginbraken terug te dringen, voert de politie sinds enkele jaren het zogenaamde Donkere Dagen Offensief uit. Dit houdt in dat zij rondom de feestdagen en tijdens de andere maanden waarin de dagen kort zijn, extra controleren en surveilleren in woonwijken. Zodoende daalt het aantal inbraken tijdens de feestdagen al jaren, met 2017 als hoogtepunt, zo blijkt uit cijfers van de politie. Vooral tijdens Oud en Nieuw wordt er een stuk minder vaak woningen binnengedrongen door criminelen.

U kunt helpen

Hoewel er een dalende lijn te zien is, is het volgens de politie nog steeds noodzakelijk om extra te blijven controleren tijdens de feestdagen en de rest van het jaar. Burgers kunnen ook hun steentje bijdragen door altijd 112 te bellen als zij een verdachte situatie zien. “60 procent van de aanhoudingen voor een woninginbraak gebeurt op heterdaad. En daarvan begon 80 procent met een melding van een alerte burger. Wij kunnen niet overal op elk moment zijn, maar met de extra ogen en oren van de mensen kunnen we samen iets tegen woninginbrekers doen”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider High Impact Crime op het onderwerp woninginbraak, hierover op de site van de politie. Ook de inbreker aanspreken met een simpele ‘hallo’, is volgens de politie een goed idee.

Anti-inbraaktips

De politie heeft niet alleen tips voor hoe u een inbraak in andermans woning voorkomt, maar ook voor hoe u de kans verkleint dat het bij u gebeurt.  Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om nooit een raam open te laten staan als u van huis bent en altijd de deuren op slot te doen. Als het donker is buiten en u gaat op pad, zorg dan dat er een licht brand. Dan lijkt het alsof er toch iemand is en daardoor zal een inbreker minder snel geneigd zijn om uw huis uit te kiezen.

Op een speciale website die de politie heeft gewijd aan woninginbraak kunt u ook lezen wat beproefde inbraakmethodes zijn, zodat u hierop kan anticiperen.

(Bron: Politie.nl, NOS, ANP)

Geef een reactie