woninginbraak

Aantal woninginbraken gehalveerd, maar als inbrekers toeslaan dan doen ze dat vooral in de zomer

Het aantal woninginbraken is sinds 2012 gehalveerd. Dat is goed nieuws op de Europese dag tegen woninginbraken. Maar we moeten niet te vroeg juichen zegt de politie, want het blijft noodzakelijk om de woning goed te beschermen tegen inbrekers. En dat is niet voor niets. De zomer staat voor de deur en dat is precies de tijd wanneer inbrekers toeslaan. In meer dan 100 gemeenten neemt de komende tijd de kans op woninginbraak met tientallen procenten toe, blijkt uit cijfers van de politie. Maar waar slaan ze toen? 

Heftige ervaring

In 2018 zijn er 42.798 woninginbraken gemeld. Dat is de helft minder dan 7 jaar geleden. Toen werd er 91.930 keer een melding gedaan van een woninginbraak. Het lijkt erop dat met de juiste preventiemaatregelen, het aantal inbraken werkelijk is terug te dringen. En dat is belangrijk volgens de politie. “Een inbraak in je woning is een heel heftige ervaring. Een wildvreemde die je huis openbreekt, doorzoekt en je spullen steelt. Op de plek waar je je het veiligst moet voelen.”

Kleine gemeenten vaak slachtoffer

Maar met de zomermaanden en bijbehorende vakantieperiode voor de deur, is het oppassen geblazen. Want juist dan slaan inbrekers in verschillende gemeenten toe. Kleine gemeenten moeten het vooral ontgelden in de maanden juni, juli en augustus. Bijvoorbeeld in Waadhoeke (Friesland), Oldambt (Groningen) en in Sluis (Zeeland), stijgt het aantal inbraken explosief. Ook in Buren (Gelderland), Losser (Overijssel) en Waalwijk (Noord-Brabant) en in Zeewolde (Flevoland) stijgt het aantal woninginbraken in de zomermaanden. De grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, hebben daarentegen niet meer last van inbraken dan normaal. De hofstad Den Haag is wel doelwit van inbrekers in de zomermaanden. Daar stijgt het percentage met 21 procent.

Toeristen

Van de andere grote steden wordt er in Delft in de zomermaanden fors meer ingebroken, gevolgd door Leeuwarden en Lelystad. Er zijn ook steden die voor inbrekers minder interessant zijn. De steden Breda, Maastricht en Meppel laten de inbrekers links liggen. Inbrekers houden huizen in de gaten die tijdelijk niet worden bewoond. Daarnaast lijkt de grote hoeveelheden toeristen die ons land bezoeken ook een rol te spelen. Dat is duidelijk te merken aan het aantal inbraken in alle kustgemeenten. Die stijgt in de maanden juni, juli en augustus met Noordwijk met stip op 1.

Inbrekers hebben tal van slimme trucjes om na te gaan of u thuis bent of niet. Ze plaatsen bijvoorbeeld takjes tussen de deur, spannen een elastiekje om de deurpost of leggen een steen op een oprit. Als er een paar dagen niets is veranderd, weten ze dat het huis onbewoond is.

Goede sloten

Ondanks de halvering van het aantal woninginbraken, wordt toch nog elke 12 minuten ergens ingebroken. Volgens Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie, kunnen mensen veel zelf doen om woninginbraak te voorkomen. Probeer ook tijdens de vakantie de woning er bewoonbaar uit te laten zien. Laat bijvoorbeeld wat kopjes en bordjes op tafel staan en stel een tijdschakelaar in, zodat er na een bepaalde tijd licht in huis is.  Zijn gouden tip: “zorg voor goed hang- en sluitwerk. Dieven laten zich echt afschrikken door goede sloten. Dan gaan ze een huis verder kijken.’’

Ziet u iets verdachts? Schroom dan niet en bel 112!

(Bron: ANP/AD)

Geef een reactie

Reactie

  litlleme says:

  zelf heb ik nog niet te maken gehad met inbraak , maar familie wel .
  als we op vakantie gaan of voor langere tijd weg dan doe ik tijdschakelaars in huis .
  die om verschillende tijden aan gaan.
  dat kon me toch niet helemaal gerust stellen en heb aan hang en sluitwerk gewerkt , driepunt vergrendeling .
  dat is bijna niet normaal te slopen.
  ons huis staat toch ver weg van politie post en aanrijdt tijd is toch redelijk lang verwacht ik zelf.
  dus nog meer aan preventie gedaan.
  sinds kort heb ik toch een camerasysteem er bij , hopelijk schrikt het genoeg af en zelf kan ik altijd gaan kijken via de telefoon , super handig vindt ik zelf.
  dus proberen ze een woninginbraak te plegen dan staan ze op de film 🙂 . plus dat ik een melding krijg dat er wat aan de hand is .
  een set is best wel duur maar als ze dan goed werken is het altijd goed , een rustig gevoel is naar mijn mening wel iets waard.

  hang en sluitwerk is een pré maar het laten merken dat je er niet bent is natuurlijk een uitnodiging lijkt mij .

  groet