spinnen

Nu al veel grote spinnen in huis, is dat normaal voor de lente?

September is over het algemeen de maand dat we de meeste spinnen in huis opmerken. Najaar 2021 lijken het er zelfs meer te zijn dan normaal. En dat is dit voorjaar niet anders. Niet alleen zien we er veel, ze lijken ook groter te zijn. Is dat ook zo?

Meer spinnen dan anders?

Tegenover het AD legt spinnenexpert Sjef van Overdijk uit dat er niet meer huisspinnen zijn dan anders. Ze zijn alleen eerder actief. Volgens Van Overdijk zijn ze vanwege de zachte winter eerder uit hun schuilplekken tevoorschijn gekomen. Niet alleen de plantengroei loopt dus enkele weken voor dit jaar. De hogere temperaturen hebben ook invloed op wanneer spinnen actief worden. Met het winterse begin van april 2022 is de kans wel groot dat de huisspinnen tijdelijk terug in winterslaap gaan.

Grotere spinnen dan voorheen?

Een 2e reden waarom we meer spinnen in huis opmerken, is dat er nog veel mensen thuis zijn. Onder andere door thuiswerken. Wie meer thuis is, heeft vanzelfsprekend meer kans om spinnen te zien. Op de vraag of de spinnen ook groter zijn dan anders, heeft Van Overdijk een ‘geruststellend’ antwoord. Huisspinnen van zo’n 8 centimeter zijn heel normaal en dat is altijd al zo. Alleen bij de kruisspin is in bepaalde gebieden, waar de omstandigheden gunstig zijn, een lichte groei te bemerken. Het gaat dan om enkele millimeters. Dat is te verklaren door een afname in de hoeveelheid schadelijke bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. En daardoor een stijging van het aantal insecten, dus beschikbaar voedsel voor de spin.

Naast de gewone huisspin komen er nog veel meer spinnensoorten voor in en om het huis. We zetten enkele veelvoorkomende soorten op een rij.

Gewone huisspin

De gewone huisspin houdt zich graag op in huizen en bij buitenmuren en maakt op donkere, verscholen plekken slordige, trechtervormige webben. Hij is vrij groot (11-16 mm, exclusief poten) en als hij zich verplaatst valt hij hierdoor al snel op.

gewone huisspinKruisspin

Tijdens de Nationale spinnentelling wordt de kruisspin vaak het meest gezien in Nederlandse tuinen. U kunt dan ook meestal niet om deze spin heen, aangezien hij zijn web duidelijk in het zicht maakt en gemakkelijk te herkennen is aan het witte kruis op zijn rug.

spinnen

Grote trilspin

Komt u in huis een spin tegen met lange poten? Grote kans dat u te maken heeft met de grote trilspin. Hij maakt zijn web aan het plafond of achter meubels. Komen er prooidieren voorbij, dan werpt hij daar kleefdraden over heen om ze te vangen. Voelt hij zich bedreigd, dan trilt de spin zo hard dat hij gaat tollen. Daarmee hoopt hij eventuele belagers af te schrikken.

spinnenTuinwolfspin

De tuinwolfspin is meestal actief op de grond, waar hij achter prooidieren aan jaagt. Vaak zijn er meerdere spinnen tegelijk te zien en vrouwtjes dragen de ei-cocon met zich mee.

tuinwolfspinMuurkaardespin

Niet alle spinnen laten zich even goed zien, maar ze zijn er wel. Zoals de muurkaardespin. Deze spin houdt zich verborgen in kleine gaatjes bij kozijnen en muren en maakt een plat web van wollig spinsel.

spinnenKoffieboonspin

De koffieboonspin maakt een slordig, klein web, waar hij ondersteboven in hangt. Vaak zijn de webjes dicht bij de grond te vinden. En meestal leven er veel van deze spinnen vlak naast elkaar.

koffieboonspinVenstersectorspinnen

Venstersectorspinnen maken hun web graag vaak vlak voor een raam en zijn daar ’s nachts in te vinden. Het web heeft 1 sector zonder draden. Vanuit het middelpunt van deze sector loopt een draad naar de schuilplek.

venstersectorspin

Spinnen tellen in de tuin

Op de spinnenzoekkaart van de jaarlijkse spinnentelling vindt u nog andere veelvoorkomende spinnen in Nederland. Vindt u het leuk om spinnen en ander dierenleven jaarrond in kaart te brengen in uw tuin, dan kan dat ook. met de Jaarrond tuintelling. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

(Bron: AD, Tuintelling.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Loizza says:

  Er doodsbang voor zijn, maar toch nieuwsgierig… En zien dat er veel meer spinnen in en om huis leven dan ik dacht. Brrrrrrr…
  De foto’s laten de verschillen goed zien. Ik weet wel waar ik over droom vannacht. Maar tellen ga ik ze dus niet. En doodslaan alleen in uiterste nood.

  Elisabethr says:

  Een huisspin van 8..!! Centimeter is normaal.???
  Nou, dat zou ik de hele boel bij elkaar gillen..!
  Ik hoop heel erg dat het 8 millimeter moet zijn..?

   MAX Vandaag says:

   Beste Elisabethr, bedankt voor uw reactie. Exclusief poten zijn ze zo’n 11-16 mm groot, misschien scheelt dat?