Nederland telt per 1 januari weer 8 gemeenten minder

Per 1 januari 2018 telt Nederland ten gevolge van gemeentelijke herindelingen 380 gemeenten. Dat zijn er 8 minder dan in 2017 en als naar de laatste 10 jaar gekeken wordt, is het aantal gemeenten in Nederland met 63 stuks verminderd. In 2007 telt Nederland er namelijk nog 443.

Nieuwe gemeenten

In totaal vinden per 1 januari 6 gemeentelijke herindelingen plaats. Daarbij zijn 14 gemeenten betrokken, waarvan er 11 worden opgeheven. In Groningen ontstaan 2 nieuwe gemeenten, Westerwolde (voorheen Vlagtwedde en Bellingwedde) en Midden-Groningen (Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde).

Friesland en Gelderland

In Friesland wordt Littenseradiel opgeheven en het grondgebied wordt verdeeld over 3 gemeenten. Een deel ervan gaat naar de nieuwe gemeente Waadhoeke, die verder bestaat uit een samenvoeging van Franekeradeel, het Bildt en Menameradiel. In Gelderland ontstaat de nieuwe gemeente Zevenaar, door samenvoeging van Zevenaar en Rijnwaarden.

Grootste gemeenten in Friesland

Door samenvoegingen zijn gemeenten de afgelopen 10 jaar aanzienlijk gegroeid, zowel in grondoppervlak als in inwonertal. In Friesland is de gemiddelde oppervlakte van een gemeente naar verhouding het meest toegenomen (+29 procent). De bevolkingsgrootte is het meest toegenomen in Noord-Holland (+37 procent). De grootste gemeente qua oppervlakte is Súdwest-Fryslân, met meer dan 84.000 hectare, waarvan ongeveer 46.000 bestaat uit land en de rest uit water. Met 784 hectare is het Gelderse Westervoort, bij Arnhem, de kleinste gemeente.

2019

Per 1 januari 2019 staan opnieuw 9 herindelingen in de planning. Daarbij zal ongeveer 10 procent van de gemeenten betrokken zijn, met name in Groningen en Zuid-Holland.

(Bron: ANP)

Geef een reactie