Gaatjes door motten

Het is weer tijd voor motten: zo voorkomt u gaatjes in uw kleding

Het voorjaar betekent niet alleen dat het steeds zonniger wordt, maar ook dat er steeds meer motten komen. U kent ze wel, die diertjes die voor mysterieuze gaten in uw kleding zorgen. Liever geen beschadigde kleding? Dit kunt u doen om het te voorkomen.

Vooral larven zijn de boosdoener

Een vrouwtjesmot legt 50 tot 100 eitjes per jaar die rond mei voor het eerst uitkomen. Het zijn vooral de eitjes die de boosdoeners zijn, want de larven die hieruit komen zorgen voor gaatjes in uw kleding. Het bestrijden van deze eitjes en de larven is dus belangrijk.

Pak de stofzuiger erbij

Stofzuig regelmatig op plekken waar motten veel voorkomen, zoals in kasten en tapijten. U zuigt zo eventuele larven en eitjes op en voorkomt hiermee dat deze zich kunnen ontpoppen tot volwassen motten. Vergeet na afloop niet om de zak van de stofzuiger weg te gooien of het reservoir te legen, afhankelijk van de soort stofzuiger die u heeft.

Kleding goed luchten en uitkloppen

Zorg ervoor dat u uw kleding goed lucht en uitklopt, want van frisse kleding houden motten niet. Dekens kunt u goed uitkloppen met een mattenklopper. Kleding die u gedragen heeft kunt u voor het open raam hangen.

Zet uw kledingkast regelmatig open

Motten houden niet van licht en worden ook niet graag gestoord. Laat dus af en toe, maar toch zeker 1 keer per week, de kastdeur even open staan. Zeker als u een lichte slaapkamer heeft helpt dat goed.

Doe de wastrommel niet te vol

Was kleding en andere stoffen voor u ze in de kast opbergt, indien mogelijk op 60 graden. Doe daarnaast niet teveel kleding in de wastrommel, want hierdoor komt er minder water bij uw wasgoed. Dit zorgt er niet alleen voor dat kleding minder schoon wordt, maar ook bestaat dan de kans dat motten en hun eitjes de wasbeurt overleven.

Leg kleding in de diepvries

Niet alle kleding is op een warme temperatuur te wassen. In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw kledingstuk in de vriezer te leggen. De extreem koude temperatuur zorgt ervoor dat motten, eitjes en larven doodvriezen. Sla uw kleding eerst goed uit en doe het dan in een plastic zak in de vriezer. Laat het minimaal 4 dagen liggen.

Motten verjagen met azijn

Azijn ruikt sterk, maar is één van de beste middelen om motten te bestrijden. Het zuur hierin zorgt er namelijk voor dat de beestjes doodgaan. Maak daarom een mengsel van gelijke delen water en azijn. Doe dit in een spray en spuit er bijvoorbeeld oppervlaktes van de kledingkast en voorraadkast mee in. Het is wel raadzaam uw huis daarna even goed door te laten luchten.

Motten
Lees ook: De bijen van de nacht: waarom motten belangrijker voor ons zijn dan we beseffen

Gebruik een mottenbal

Om motten in de kledingkast te voorkomen kunt u ook mottenballen neerleggen. Dit zijn bolletjes omhuld door folie, die langzaam verdampen en ook een geur verspreiden die motten niet lekker vinden. De ballen hebben wel een beperkte werking, zo moet je ze eens in de paar maanden vervangen.

Chemische bestrijding als laatste redmiddel

Heeft u van alles geprobeerd, maar nog steeds last van motten? Dan kunt u overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu is het niet aan te raden, maar in het geval van een plaag is het soms de enige oplossing.

(Bron: Archief, AD, Milieu Centraal, Ferokill. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Guillaume says:

    Daar is een wonderschone parodie op van een Haagse zanger/gitarist, die begint met ‘Er zitten twee ratten, bij ons in Den Haag, de een heet Rutte, de andere Kaag…