Maïzena

Met maïzena kunt u niet alleen koken, maar ook schoonmaken

In bijna elke keuken is wel een pakje maïzena te vinden. U kunt er soepen en sauzen eenvoudig mee binden. Maar u kunt er niet alleen mee koken, ook als schoonmaakmiddel is maïzena ideaal. Hoe? We leggen het uit. 

Maiszetmeel

Maïzena is maiszetmeel dat in de keuken voornamelijk gebruikt wordt als bindmiddel. Het zetmeel zet in combinatie met water uit en bindt als het wordt verwarmd. Het maakt eenvoudig van een dunne saus een dikkere, gebonden saus. De naam maïzena komt uit Amerika waar het door de broers Duryea, nog altijd een van de grootste producenten van dit product, op de markt is gebracht. Naast maïzena wordt het in ons land ook onder maiszetmeel of aardappelzetmeel verkocht. Om sauzen te binden maakt u eerst een ‘papje’ van maïzena met water en dat voegt u vervolgens toe aan het gerecht.

Streeploze ramen

Maar maïzena is niet alleen handig om mee te koken, het is ook een effectief schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de ramen. Voeg een theelepel toe aan het water en de ramen worden streeploos schoon.

Maïzena laat hout glimmen

Het is ook een effectief middel voor het oppoetsen van houten meubelen. Want is de stoel, tafel of het dressoir dof geworden? Wrijf er wat maïzena op, laat ongeveer een kwartier intrekken en veeg het eraf. U zult zien dat uw houten meubels weer glimmen.

Nog een leuk weetje: met een beetje maïzena wordt de sjoelbak ook weer als nieuw. Na verloop van tijd kan de bak stroef aanvoelen. Wrijf het gedeelte waar de stukken overheen gaan in en u zult zien dat ze er nog soepeler overheen glijden.

Vetvlek-wonder

Heeft u een vetvlek in uw vloerkleed of in de stoffen bekleding van uw meubels? Ook dan komt maïzena goed van pas. Doe een theelepel op de vlek en wrijf het er goed in. Laat 15 tot 20 minuten intrekken en zuig het vervolgens met de stofzuiger op. Goede kans dat de vlek weg is, of een stuk minder zichtbaar. Maïzena heeft een absorberende werking en neemt het vet als het ware in zich op.

Een handig middel om mee te koken en schoon te maken. Het neemt niet veel ruimte in beslag in de keuken, is niet duur en ook nog eens niet schadelijk voor het milieu.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Kookfans, Tips en Weetjes, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Henriette2020 says:

  Er staat:
  Naast maïzena wordt het in ons land ook onder maiszetmeel of aardappelzetmeel verkocht.
  Aardappelzetmeel is gemaakt van aardappels en maizena van mais.

  Heer Bommel says:

  Om sausen te binden gebruik ik vaak gewone tarwebloem. Net zoals maismeel eerst even aanmaken met een beetje water en dan langzaam toevoegen aan de saus. Dat gaat ook prima.