hond

Uw hond is wellicht niet zo oud als u denkt

Weet u hoe oud uw hond in mensenjaren is? Als u de ‘leeftijd keer 7 is een mensenleven’-formule gebruikt zit u er wellicht toch enkele jaren naast, want die formule blijkt niet te kloppen.

Leeftijd keer 7 is géén mensenleven

Lang wordt gedacht dat 1 mensenjaar voor 7 hondenjaren telt, maar dat blijkt niet zo te zijn. Deze formule is bedacht aan de hand van de gemiddelde levensverwachting van een mens en die van een hond. Een mens wordt gemiddeld 80 jaar oud en de gemiddelde hond bereikt de 12 jaar. Wanneer er een deelsom van deze leeftijden wordt gemaakt, komt daar het getal 7 uit.

Puppy is een tiener

Honden worden echter veel sneller volwassen dan mensen. “In de eerste 2 jaren van hun leven groeien ze uit van puppy, tot volledig volwassen hond. Als het zo wordt bekeken is een 1-jarige hond te vergelijken met een 15-jarige tiener en een hond van 2 jaar al met een mens van 24 jaar. Na de eerste 2 levensjaren gaat het minder snel en telt elk hondenjaar voor 3 tot 5 mensenjaren”, vertelt dierenarts Pete Wedderburg aan het Engelse dagblad The Telegraph.

Ras en grootte zijn ook belangrijk

Verder moet er rekening worden gehouden met andere factoren zoals het ras en de grootte van de hond. Zo is bekend dat grote honden over het algemeen sneller verouderen dan hun kleinere soortgenoten. Ook lijkt het erop dat rashonden minder lang leven dan kruisingen, maar er zijn ook uitzonderingen. Van de Tibetaanse Mastiff is bijvoorbeeld bekend dat zij, ondanks dat het een groot ras is, uitzonderlijk oud worden.

hond

Een Tibetaanse Mastiff wordt vaak wel 15 jaar oud.

Niet realistisch

Rassen zoals de Tibetaanse Mastiff worden soms wel 15 jaar oud. Voor zo’n groot ras is dat een hele leeftijd. Als u dan de bekende, maar dus foutieve, formule zou gebruiken betekent het dat de hond in kwestie 105 mensenjaren oud wordt. En dat is natuurlijk niet helemaal realistisch.

Hondenrekenmachine

Wilt u toch graag weten hoe oud uw hond in mensenjaren is, dan kunt u deze gratis online hondenrekenmachine gebruiken. Deze rekenmachine houdt rekening met het ras van de hond en is daarom betrouwbaarder dan de oude formule. Volgens deze calculator is de Tibetaanse Mastiff bijvoorbeeld 87 mensenjaren oud wanneer hij 15 jaar is. Houd er wel rekening mee dat het ook hier om een indicatie gaat.

Hond vertroetelen zorgt voor gedragsproblemen

Bent u ook de trotse eigenaar van een hond? Oud of jong, het is belangrijk om uw hond daadwerkelijk als een huisdier te behandelen. Steeds vaker laten mensen hun hond in bed slapen, of trekken zij hun hond kleertjes aan. Wanneer een hond als volwaardig gezinslid wordt gezien gaat de hond zich ook gedragen als een gelijke en vervaagt de grens tussen baasje en hond. Hierdoor kunnen honden gedragsproblemen ontwikkelen. Dat stelt de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in een rapport. Door uw hond dus lekker in zijn eigen mand te laten slapen en hem niet overmatig te verwennen, wordt de hond zonder vervelende gedragsproblemen oud.

Lees ook hoe oud de meeste hondenbaasjes zijn 

(Bron: The Telegraph, EditieNL, Libelle.nl, Dog Age Calculator)

 

 

Geef een reactie