Inductiekookplaat schoonmaken

Zo krijgt u een inductiekookplaat eenvoudig schoon

In steeds meer keukens maakt het gasfornuis of de keramische kookplaat plaats voor een inductiekookplaat. Een goede oplossing nu we gestimuleerd worden van het gas af te gaan, maar ook kookliefhebbers zijn enthousiast. Het is snel, eenvoudig te bedienen en in een handomdraai schoongemaakt. Maar wees wel voorzichtig met schoonmaken, want een kras op de plaat kan invloed hebben op de werking. Hoe hem het beste schoon kunt maken? We leggen het uit. 

Wat is inductie

Om warmte te genereren zitten er in een inductiekookplaat elektrische spoelen. Onder de pan ontstaat een magnetisch veld. Komen deze velden in aanraking met de bodem van de pan, dan ontstaat er weerstand en die weerstand wordt omgezet in warmte, hitte. Dat is direct ook waarom koken op inductie veilig is, want de pan (en de plaat) wordt alleen verhit als hij op de plaat staat. Staat er geen pan op, dan doet de plaat het ook niet. Geen warmte verlies, want alle warmte gaat de pan in. Daarnaast wordt alleen de plaat onder de pan warm en koelt het ook snel weer af. Inductie is daardoor veilig in gebruik en door het geringe warmte verlies, energiezuinig. Voor het koken op inductie zijn wel speciale pannen nodig. Controleer goed of uw pannen geschikt zijn.

Veel voordelen

Naast al deze voordelen kent koken op een inductiekookplaat nog een voordeel: de plaat is gemakkelijk schoon te maken. En dat is goed nieuws voor wie wel van koken houdt, maar iets minder van schoonmaken. Maar eenvoudig betekent niet dat u niet moet opletten, want een kras op de plaat is zo gemaakt en dat kan invloed hebben op de werking van de plaat.

Soorten vlekken

Naast de kookvlekken en etensresten kunnen er op de plaat ook glanzende plekken ontstaan. Dat komt door slijtage van de panbodem of door schoon te maken met de verkeerde reinigingsmiddelen. Ook donkere vlekken kunnen voorkomen. Die ontstaan tevens door het verkeerd schoonmaken met te agressieve middelen. Maakt u de plaat niet regelmatig schoon, dan kan hij van kleur veranderen. Dit heeft overigens geen invloed op de werking van de plaat.

Zo maakt u hem het beste schoon

Doordat de plaat snel afkoelt, kunt u ook al snel na het koken de plaat schoonmaken. Dat is ook het advies, wacht er niet te lang mee. Etensresten die ‘vast’ zitten kunt u voorzichtig losweken door er wat water op te doen en te verwijderen met een microvezeldoek. Gebruik als schoonmaakmiddel bij voorkeur afwasmiddel. Dat is mild, ook voor de plaat. Is de plaat schoon en zijn alle etensresten verwijderd, droog hem dan nog na met een schone doek. Zo kunnen er geen strepen ontstaan. En vergeet niet de randjes aan de zijkant van de plaat. Daar kunnen etensresten in blijven steken.

Dit moet u beslist niet doen

Wat u beslist niet moet gebruiken zijn schuursponsjes en schuurmiddelen. Gebruik liever ook geen allesreiniger of schoonmaakmiddelen met citroen. Die hebben vaak agressieve bestandsdelen die de plaat niet ten goede komen. Zijn de vlekken hardnekkig of krijgt u de etensresten niet goed verwijderd, dan zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Ga niet hard boenen, dan is het risico op krassen alleen maar groter. Ook een glaskrabber of speciale inductiekrabber kunnen helpen de aangekoekte etensresten te verwijderen. Direct schoonmaken van de inductiekookplaat is het advies. Dat verlengt de levensduur van de plaat.

Lees ook: Hoe kookt u water het slimst?

(Bron: Consumentenbond, 24Kitchen, ATAG, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Bij de inductie kookplaten zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar bij de leverancier van de platen. Een fles gaat bij dagelijks gebruik zo’n 4 maanden mee. Een beetje opspuiten en dan met microvezeldoek met ronddraaiende bewegingen schoonmaken. Werkt perfect. Nee, ik werk niet voor een dergelijke firma en heb dat ook niet gedaan. Dit is puur eigen ervaring. De plaat wordt goed schoon zonder krassen.

  janny1958 says:

  Je krijgt de plaat het mooiste schoon met citroenbalsem ik had kringen op de kookplaat en op advies van de keukenzaak dit aangeschaft, het werkt uitstekend

  Wollef says:

  mag ik nu wel of geen citroen gebruiken?