Levend steentje

Levend steentje: Lithops

Met zijn ‘steenachtige uiterlijk’ zal hij wellicht niet iedereen kunnen bekoren, want een weelderige kamerplant is het niet, maar het levend steentje (Lithops) is zeker een bijzonder plantje te noemen. Zijn verzorging is eenvoudig, het belangrijkste is rekening te houden met de omstandigheden waar hij normaal in groeit, wat neerkomt op vooral heel weinig water geven.

Standplaats

Het levend steentje is afkomstig van rotsachtige gebieden in Afrika, waar er grote droogte en hitte heerst. De droogte kunnen we in de woonkamer eenvoudig nabootsen en als u hem op een plek in de volle zon zet, dan zal hij ook hier prima gedijen. Als hij in de zomer in de volle zon staat, dan vindt hij het wel prettig als u het vertrek ventileert, want bij voldoende luchtbeweging kan hij vrijwel alles hebben. In de winter wil hij graag wat koeler staan, echter niet onder de 10 graden, en ook dan moet zijn standplaats zo licht mogelijk zijn.

Levend steentje

Water geven

Bij het levend steentje is het vooral belangrijk wanneer u géén water moet geven. In de praktijk betekent dit dat u een groot deel van het jaar helemaal geen water geeft. Alleen tijdens de groei- en bloeiperiode wordt water gegeven. Als de plant na de lente nieuwe steentjes aanmaakt vanuit de kern van de bestaande exemplaren begint u met water geven. Tussen 2 gietbeurten moet de grond steeds eerst weer opdrogen. De steentjes die door de nieuwe vervangen worden zullen uiteindelijk helemaal verschrompelen. Zo gauw die delen geheel verdroogd zijn, dan kunt u ze voorzichtig verwijderen. Na de bloei, die tot in november kan aanhouden, stopt u weer met watergeven tot de volgende groeiperiode.

Levend steentje

Bloei

Aan het einde van de zomer of in de herfst verschijnen er witte of gele bloemen aan de plant. Afhankelijk van de soort kan de bloei tot in oktober of november aanhouden.

Levend steentje

Verpotten

De grond waarin het levend steentje staat moet goed waterdoorlatend zijn en de voedingsstoffen moeten eerst gebruikt worden voor u nieuwe aarde geeft. Voorzie de plant daarvoor ongeveer elke 3 jaar van nieuwe grond voor cactussen of vetplanten.

Geef een reactie