koraalcactus

Koraalcactus: Rhipsalis

De koraalcactus (Rhipsalis) is een kamerplant met weinig eisen en wordt verkocht in verschillende variëteiten, waarin het verschil vooral duidelijk is in de vorm van zijn bladstengels. Van dun tot breed, van plat tot geribbeld en glad of behaard.

Standplaats

De koraalcactus staat het liefst op een niet te zonnige plek. Als hij teveel licht krijgt, zal zijn blad geel verkleuren. Aangezien zijn stengels met de tijd langer worden, kan hij ook als hangplant gehouden worden. Hij groeit in de natuur vooral in tropische omstandigheden en dan als epifyt in bomen. Hij staat dan ook het liefst in de warme woonkamer, al is de luchtvochtigheid er lager dan hij eigenlijk wenst, maar dat is geen probleem voor deze sterke plant. Ook een plek met een iets lagere temperatuur wordt daarom wel verdragen.

Water geven

De koraalcactus heeft niet zo’n hoge waterbehoefte. Laat de grond steeds eerst weer opdrogen voor u opnieuw water geeft. Een keertje te weinig water wordt beter verdragen dan dat hij vaak met zijn wortels in het water staat.

Gezien zijn liefde voor een hoge luchtvochtigheid doet u hem een plezier om hem af en toe een sproeibeurt te geven. Dit houdt zijn blad extra mooi.

De koraalcactus heeft weinig voedsel nodig. Geef tijdens de lente en zomer daarom dan ook maar eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten en in een lage dosering.

Bloei

In de huiskamer komt de koraalcactus wat moeilijk tot bloei, maar hij kan wel bloeien met kleine, witte bloempjes.

koraalcactus

Verpotten

Voorzie de koraalcactus elke 3 jaar van nieuwe grond voor cactussen. Het is niet altijd nodig om hierbij ook een grotere pot te geven. Verpot u hem wel, zorg er dan voor dat de pot niet te diep is, anders loopt u eerder het risico dat er onder in de pot water blijft staan, wat zijn wortels niet ten goede komt. Aangezien het vanwege zijn hangende stengels wel mooi staat om hem in een hoge pot te zetten, kunt u er ook voor kiezen de binnenpot niet te diep te kiezen en die op bijvoorbeeld een steen of een andere, omgekeerde binnenpot in een hoge sierpot te plaatsen.

Snoeien

De koraalcactus hoeft niet gesnoeid te worden, maar u kunt eventueel lelijk geworden delen wel van de plant snoeien.

Giftig

De koraalcactus is giftig, dus houd hem uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen.

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Inderdaad een mooie en makkelijke plant. Ik heb er twee zoals op het plaatje staat. En ook twee met wat harigspul wat het precies is weet ik niet maar wel mooi.