Aechmea fasciata

Kokerbromelia: Aechmea fasciata

Met zijn groene en haast zilverkleurige blad en spectaculaire bloeivorm weet de kokerbromelia (Aechmea fasciata) nog steeds veelvuldig zijn weg tot onze huizen te vinden. Daarnaast is het een gemakkelijk te verzorgen plant, die echter helaas wel een bepaalde houdbaarheidsperiode heeft.

Standplaats

Geef de kokerbromelia een lichte en lekkere warme plek in huis, waar hij niet in de volle zon staat.

Water geven

De grond van de kokerbromelia moet altijd net licht vochtig blijven. Aangezien hij niet zoveel water verbruikt, zal dat in de praktijk neerkomen op zo ongeveer eens per week water geven. In zijn koker moet een laagje water blijven staan, dus geef hiervoor ook regelmatig water in de koker zelf. Gebruik zacht water, op kamertemperatuur.

Aechmea fasciata

Plantenvoeding geven is niet nodig.

Het is bij deze plant aan te bevelen regelmatig te sproeien. Hij kan best een lage luchtvochtigheid hebben, maar door te sproeien zal hij langer mooi blijven.

Bloei

Meestal worden de planten bloeiend gekocht. U kunt dan nog een maand of 3 á 6 van de kokerbromelia genieten, erna zal hij afsterven. De plant bloeit namelijk eenmalig en droogt vervolgens in. Soms verschijnen er dan kleine plantjes aan zijn basis, die u eventueel kunt opkweken tot nieuwe planten. Uiteindelijk zullen die ook weer tot bloei komen, maar daar gaat op zijn minst een jaar overheen. Om de plant in bloei te trekken kunt u een stuk rijp fruit gebruiken, dat u voor een week of 3 (of korter als het fruit gaat rotten) bij de plant in een afgesloten (doorzichtige) plastic zak legt. Vervolgens duurt het nog een aantal weken voor de plant in bloei zal komen.

Tussen de grote, opvallende roze schutbladeren verschijnen de eigenlijke bloemetjes, die eerst roze van kleur (de mannelijke) en vervolgens paars van kleur (de vrouwelijke) zijn.

Zuurstofplant

De kokerbromelia filtert formaldehyde uit de lucht. Een schadelijke stof, die vrijkomt uit bijvoorbeeld meubels en sigarettenrook. Een tweede pluspunt van deze plant is dat hij net als de ananasplant ’s nachts zuurstof afgeeft. Ideaal voor in de slaapkamer dus.

Verpotten

Doordat de plant slechts een korte levensduur heeft, is het niet nodig om hem te verpotten. Hij heeft maar weinig wortels en staat daarom meestal in een kleine pot, maar aangezien de plant zelf in verhouding wel vrij groot is, is het vaak handig om hem in een stenen buiten-pot te zetten, zodat hij goed stevig staat en niet zo snel zal omvallen.

Geef een reactie

Reactie

    jantsje51 says:

    Het is een ideale plant,bloeit lang en als hij uitgebloeid is zijn er kleine nieuwe plantjes onderaan gegroeid, die snij ik ,met wat wortels eraan af, pot ze apart op en zet ze in de slaapkamer, water geven in de koker, tot er een bloemknop in komt, dan mag hij weer in de kamer. De oude plant kan weg, bloeit niet weer.