Kalkaanslag op een kraan.

Kalkaanslag van kranen verwijderen? Gebruik bakpapier!

Is de badkamer net weer helemaal schoon, zit er binnen de kortste keren alweer kalkaanslag op de kranen. Het is geen vuil wat achterblijft, maar echt fris ziet het er niet uit. Er zijn verschillende manieren om dit te verwijderen en daar is nu iets simpels bijgekomen. Iets wat u waarschijnlijk gewoon in huis heeft, namelijk bakpapier.

Gebruik bakpapier bij roestvrijstalen (RVS) kranen

Bakpapier is dus niet alleen handig om baksels makkelijk uit de vorm te krijgen. Ook op roestvrijstaal (RVS) kan het gebruikt worden om schoon te maken. Hoe werkt het? Pak een vel bakpapier, maak er een prop van en wrijf zo over de roestvrijstalen kraan. Verder is er niks nodig, geen water of zeep. Gewoon door te wrijven verdwijnt de kalkaanslag. Dat komt door het vettige laagje wat op bakpapier zit. Zien hoe het werkt? Bekijk dan onderstaande video.

@melii2420

geen water, geen schoonmaakmiddelen. gewoon bakpapier!!! #cleaninghacks #cleaning #learnfromtiktok

♬ origineel geluid – melisaa

Uitproberen

De redactie van MAX Vandaag neemt zelf de proef op de som. De stang waar de douchekop in hangt heeft kalkaanslag. We maken een prop van een half vel bakpapier en beginnen te wrijven. Al vrij snel verdwijnt de aanslag! Daarom pakken we ook nog even de kraan mee. Het ziet er weer blinkend schoon uit. Ook de volgende ochtend, na een douchebeurt, zijn de schoongemaakte plekken nog kalkvrij. De foto hieronder is het vergelijk, links vóór het gebruik van bakpapier, rechts na.

Links een stang met kalkaanslag, rechts zonder. Schoongemaakt met bakpapier.

Andere manieren om kalkaanslag te verwijderen

Uiteraard zijn er ook nog andere methodes om kalkaanslag te verwijderen. Maar dit kan een handige tip zijn, voor wanneer u de andere producten even niet in huis heeft.

Groene zeep, schoonmaakazijn en nog meer

Zo zijn er speciale reinigingsmiddelen. Wees hier wel voorzichtig mee en probeer eerst een (minder zichtbaar) hoekje uit. Groene zeep werkt vaak ook om kalkaanslag te verwijderen, dit is milder en ook effectief. Werkt dat niet? Dan kan schoonmaakazijn nog uitkomst bieden. Wees wel voorzichtig met natuursteen en matte tegels.

Kalkaanslag van de douchewand verwijderen

En ook de douchewand zit regelmatig vol met kalkaanslag. Hiervoor zijn weer andere tips om het schoon te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan droogtrommeldoekjes, baking soda en schoonmaakazijn en karnemelk.

Kalkaanslag voorkomen

Maar het beste is toch om nieuwe aanslag te voorkomen. Droog de kraan in de douche goed na. Dit kan met een trekker of een (oude) handdoek. Pak dan ook meteen de kraan in de wasbak mee, als u toch bezig bent. Zo blijft die ook vrij van kalkaanslag.

(Bron: Margriet, RTL Nieuws, archief. Hoofdfoto: Shutterstock, foto in artikel: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RoosKe says:

    Leuke tip! Ga het zeker uitproberen.

    Amaranthus says:

    De meeste nieuwe kranen en douchestangen zijn kalk afstotend en daar hoef je enkel één druppel water op een microvezeldoekje te doen om die glanzend schoon te krijgen. Het bakpapier vormt scherpe randjes bij het vouwen c.q. tot prop kreuken en veroorzaakt lichte krasje op de kraan die je in het filmpje dan ook ziet als je bij het punt kijkt waar het lampje van de “camera” op de kraan schijnt. Eens je deze krasjes op je kraan hebt krijg je ze niet weer weg.