hond

Koekje voor de hond? Beter van niet

Honden krijgen vaak een tussendoortje als beloning voor goed gedrag, maar dat is helemaal niet zo’n goed idee. Dit kunnen namelijk echte dikmakers zijn, blijkt uit Italiaans onderzoek.

Wat zit er in zo’n tussendoortje?

Wie in de supermarkt of dierenwinkel zoekt naar een tussendoortje voor de hond, heeft keuze te over. De schappen zijn gevuld met verschillende soorten snoepjes, koekjes en andere knabbels. Maar wat zit er nu eigenlijk in al die tussendoortjes? In veel gevallen is dit niet duidelijk, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om bijvoorbeeld het aantal kilocalorieën (kcl) op de verpakking te vermelden. Om hier duidelijkheid in te scheppen, hebben de Italiaanse onderzoekers 41 soorten hondentussendoortjes onderzocht. Wat blijkt? Deze kunnen slechts 2 kilocalorieën bevatten, maar er zijn ook soorten waar maar liefst 600 kcl inzitten. Ter illustratie: een grote hond van 30 kilo heeft genoeg aan 1200 kcl per dag, wat betekent dat deze na het eten van 1 snack al aan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit.

Suiker

Naast de soms hoge caloriewaarde, is ook gebleken dat in ruim de helft van de geteste producten suiker zit. Suiker is, net als voor mensen, slecht voor honden als zij hier te veel van eten. In sommige hondenknabbeltjes zit zelfs bijzonder veel suiker, wat ze erg ongezond maakt voor de dieren.

Relatie met overgewicht bij honden

De Italiaanse onderzoekers leggen een link tussen de slechte tussendoortjes en de vetzucht epidemie die er momenteel onder honden heerst. Omdat er zoveel te kiezen is voor de baasjes, krijgen honden meer tussendoortjes en zoals hierboven aangegeven: die zijn lang niet altijd gezond.

Liever kauwsnack dan koekje

Daarom raden dierenartsen aan honden niet te veel lekkers in de vorm van een snoepje of koekje te geven. Een kauwsnack schijnt nog de beste optie te zijn. Deze bevatten vaak maar 2 kcl, terwijl een koekje veruit de meest onverstandige keuze is.

(Bron: NRC, Express UK, VetRecord)

Geef een antwoord