knotten

Tip 30: knotten zodra het blad van de bomen is

Het knotten van bomen wordt al vele eeuwen toegepast. Het afgeknipte hout werd gebruikt als brandhout, ook om manden te vlechten en vlechtschermen te maken. Ook werden er stokken van gemaakt voor bijvoorbeeld bonenstaken.

In Nederland zijn het vooral de knotwilgen, die in het landschap opvallen. Voor het vlechten wordt er een speciale wilg gekweekt, vooral in de uiterwaarden. Het knotten wordt bijna altijd in de winter gedaan als het blad van de bomen is. Met knotten kun je bomen die normaal tientallen meters hoog worden in een kleine tuin handhaven.

Plataan, Catalpa en wilgen knotten

De plataan wordt speciaal als dakboom gekweekt en na enige jaren snoeien ontstaat een prachtige kroon. Wilgen worden meestal om de 2 jaar geknot, maar een plataan groeit in een jaar zo veel, dat hij jaarlijks gesnoeid kan worden. Eikenbomen worden in Nederland weinig als knotboom gemaakt, toch is dit wel mogelijk. Catalpa bignonioides (de trompetboom) wordt ook veel in tuinen als knotboom toegepast. Als grote bomen door een storm beschadigd zijn kunt u overwegen de boom in knotvorm verder te laten groeien.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2023)

Geef een antwoord