fruitbomen

Tip 31: zo snoeit u uw fruitbomen

Januari is een goede maand om de appel- en perenbomen te snoeien. Dit is nodig om deze bomen niet te dicht te laten groeien, zodat de zon op het fruit kan schijnen, waardoor de vruchten beter groeien en smakelijker worden.

Door te snoeien voorkomt u ook dat de bomen te groot worden. Fruitbomen zijn te koop in laag-, half- en hoogstam. Het snoeien is voor alle 3 de vormen gelijk. Om te beginnen groeit er soms wortelopslag mee, deze moet beslist verwijderd worden. Ook op de stam kunnen uitlopers ontstaan en deze moeten ook weg. Daarna alle waterloten weghalen, dit zijn loten die boven in de boom omhoog groeien. Let ook op schuurtakken, dat zijn takken die elkaar raken, waardoor er schade kan ontstaan.

Fruitbomen mesten

Verder moet het hart van de boom niet te veel takken hebben. Let bij het snoeien altijd op de vorm van de boom. Fruitbomen hebben ook mest nodig, geef dit in de vorm van biologische mest. Het beste tijdstip is eind februari, want als het in de winter veel regent, spoelt een deel van de mest weg. Pruimenbomen kunnen het beste na de pluk of in het najaar gesnoeid worden, dit in verband met loodglans. Af en toe een beetje kalk geven is ook verstandig.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2023)

Geef een antwoord