snoeien

Tip 33: winter beste tijd voor snoeien appel- en perenbomen

Op veler verzoek begin ik in het nieuwe jaar met fruitbomen snoeien. Fruitbomen zijn verkrijgbaar in laag-, half- en hoogstam. Hoogstam vind ik de mooiste vorm voor in de tuin. Het snoeien is voor alle 3 de vormen hetzelfde.

Verwijder waterloten

Elke fruitboom is geënt, soms komen er van de onderstam wortels uit de grond. Dit zijn wilde scheuten en die moeten dus verwijderd worden. Bij hoogstam fruitbomen zijn er op de stam vaak uitlopers die ook verwijderd moeten worden. Veel fruitbomen vormen waterloten (deze groeien in de kruin loodrecht omhoog). Ook deze moeten weggehaald worden. Daarna moet u alle schuurtakken snoeien; deze takken geven wonden en dat kan ziekten veroorzaken. Daarna is het zaak het hart van de boom zo open mogelijk te snoeien, zodat de zon in het hart kan schijnen.

Denk ook aan bemesting

Als er heel veel takken in de kroon aanwezig zijn, moet ook hier een deel van worden verwijderd. Zorg wel dat de boom zijn vorm behoudt. Appel- en perenbomen worden meestal in de winter gesnoeid, dit in tegenstelling tot pruimen- en kersenbomen, de zogenoemde pitvruchten. Deze kunt u het beste meteen na de pluk snoeien, maar in elk geval vóór november. Denk ook aan de bemesting; geef altijd biologische mest. Het beste is echte koemest, maar deze is steeds moeilijker verkrijgbaar.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2024)

Geef een reactie