klein fruit

Tip 34: klein fruit snoeien

Hoe moet klein fruit gesnoeid worden? Rode bessen kunnen na de pluk gesnoeid worden. Belangrijk is om de struik te verjongen en daarom jaarlijks ongeveer 25 procent van de takken (de oudste) weg te knippen. Als dit na de pluk niet gedaan is, kan dit nog in januari gebeuren.

Hetzelfde geldt voor witte bessen. Zwarte bessen groeien minder snel en hier wordt meestal een uitdunningssnoei toegepast. Kruisbessen zijn moeilijker te snoeien vanwege de stekels. Tegenwoordig zijn er doornloze kruisbessen te koop. Ook hier alleen snoeien indien nodig. Blauwe bessen behoeven nauwelijks te worden gesnoeid. Na enige jaren is uitdunningssnoei noodzakelijk. Geef blauwe bessen jaarlijks een beetje tuinturf.

Frambozen snoeien

Het snoeien van frambozen moet gebeuren zodra de oogst voorbij is. Er zijn zomerdragende en herfstdragende frambozen. Als in juni de pluk voorbij is, moeten de oude stengels worden weggeknipt, zodat de nieuwe scheuten zich kunnen ontwikkelen. Bij de herfstframbozen gebeurt dit meestal in januari. Het snoeien van bramen kan het beste eind februari gebeuren, omdat de oude stengels de jonge scheuten tegen vorst beschermen. Eind februari de oude stengels weg knippen en de jonge scheuten aanbinden. Bij strenge vorst is het raadzaam de jonge scheuten af te dekken met stro. Voor al het klein fruit geldt, in het voorjaar bemesten met biologische mest en dit in de zomer een keer herhalen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2024)

Geef een reactie