Klusoverlast

Klusoverlast voor de buren: zo houdt u de relatie goed

Tijdens een verbouwing of werkzaamheden rondom een verhuizing is klusoverlast voor de buren bijna niet te voorkomen. U heeft wel zelf in de hand hoe u in die situatie met hen omgaat. U kunt een aantal dingen doen om de overlast voor uw buren zoveel mogelijk te beperken en de relatie goed te houden.

Wat zijn de regels voor klusoverlast?

Er zijn geen landelijke regels voor geluidsoverlast van buren. Het is daarom ook niet vastgelegd op welke tijdstippen er in Nederland geklust mag worden. Op gemeentelijk niveau zijn er soms wel regels. Dat wordt geregeld middels een Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waar afspraken in staan die overlast voor bewoners moeten beperken. U kunt dit bij uw gemeente navragen of de APV opzoeken op het internet. De meeste gemeenten hebben de AVP op de eigen website staan. Ook in het geval van appartementencomplexen of huurhuizen kunnen er regels zijn. Die worden doorgaans vermeld door huurbazen of Verenigingen van Eigenaren of zijn na te lezen in de contracten. Verder geldt als ongeschreven regel dat u niet klust op de late avond en in de vroege ochtend.

Maak afspraken

Het verandert niets aan de herrie, maar laat het uw buren altijd van tevoren weten als u van plan bent te klussen. Vertel hen wat u gaat doen en hoe lang de werkzaamheden ongeveer in beslag nemen. Dan valt het uw buren minder rauw op hun dak en kunnen zij zich op de situatie voorbereiden. U kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar het is zeker de moeite waard om daarnaast bij uw dichtstbijzijnde buren te informeren of er tijdstippen zijn waarop geluidsoverlast extra onwenselijk is. Wellicht staan ze altijd heel vroeg op en willen ze in de avond juist bijtijds slapen. Dan kunt u beter vroeg beginnen en ’s avonds tijdig stoppen. Of andersom. Eventuele kinderen kunnen wellicht een dagje uit logeren, als zij normaal overdag slapen en buren met nachtdiensten kunnen misschien van dienst ruilen. Wederzijds begrip neemt meestal al een hele hoop ergernis weg.

buren
Lees ook: Buren-etiquette: tips voor een goed burennetwerk

Pas werkzaamheden zo mogelijk aan

Het is niet altijd nodig om oude vloeren of tegelwanden met veel kabaal weg te breken. Bekijk of het mogelijk (en wenselijk) is om bijvoorbeeld een nieuwe vloer over de oude te leggen. Of om de nieuwe tegels over de oude heen aan te brengen.

Maak luide muziek geen extra klusoverlast

Luistert u graag naar een muziekje tijdens het klussen, zorg er dan wel voor dat dit niet een extra vorm van geluidsoverlast wordt. Zet de radio daarom bijvoorbeeld niet buiten, houdt het raam grotendeels dicht in de kamer waar muziek draait en zorg voor een niet te hoog volume.

buren
Lees ook: Op gespannen voet met de buren? Misschien helpen deze tips

Goedmakertje

Moet u langere tijd klussen, ga dan niet alleen vooraf langs om uw buren te informeren, maar biedt ze ook een goedmakertje aan. In de vorm van een doosje bonbons, een bos bloemen of een fles wijn. U kunt ze dit geven op het moment dat u vooraf langsgaat, of achteraf als de overlast voorbij is. U erkent daar de overlast mee en stelt er tevens een klein gebaar tegenover. U kunt het gebaar zoveel mogelijk aanpassen aan de persoon en diens situatie. Voor zover u daarvan op de hoogte bent natuurlijk. Weet u bijvoorbeeld dat uw buur veel thuiswerkt, dan kunt u overwegen een koptelefoon te leen aan te bieden die omgevingsgeluid reduceert (noice canceling). Op die manier kan diegene dan beter doorwerken.

(Bron: Nu.nl, strooming, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie