Kamerjasmijn

Kamerjasmijn: Jasminum

Naast de verschillende soorten jasmijn voor in de tuin is er ook een soort die we in huis houden, de kamerjasmijn. Een plant met sierlijke witte bloempjes, met een heerlijke, zoete geur. Een geur die niet voor niets in veel parfums gebruikt wordt. Ook als theesmaak is jasmijn een populair product.

Standplaats

De kamerjasmijn is een klimplant en wordt vaak verkocht op een boogje, maar u kunt hem ook als hangplant laten groeien. Voor de bloei is veel licht nodig zodat de knoppen tot ontwikkeling kunnen komen. Als de plant eenmaal in bloei staat, kunt u hem beter niet meer in de volle zon zetten, omdat dit de bloei anders verkort. Dat geldt ook voor warmte. Hier houdt hij van, maar zet hem als hij bloeit liever iets koeler, zodat de bloei langer aanhoudt. Een plek op de verwarming, is vanwege de droge lucht sowieso geen geschikte plek.

Water

Als de plant bij kamertemperatuur staat, heeft hij ongeveer 2 keer in de week water nodig. De kluit moet niet helemaal uitgedroogd zijn voor de volgende gietbeurt, maar hij mag ook niet in een laag water komen te staan.

Tijdens de lente en zomermaanden heeft de plant als de groei er goed in zit plantenmest nodig. Geef dit elke 2 weken tijdens het gieten.

Sproei als de plant niet in bloei staat regelmatig. Water op de bloemen kan smetten veroorzaken.

Bloei

Bij aankoop is de kamerjasmijn vaak overladen met bloemknoppen. Het beste kunt u een exemplaar kiezen waarbij er al een aantal knoppen geopend zijn. Het is dan zekerder dat hij geheel tot bloei zal komen. De witte, stervormige bloempjes verspreiden een heerlijke geur. Net als lavendel heeft deze geur een rustgevende werking.

Om de plant het jaar erop weer in bloei te krijgen, heeft hij een rustperiode nodig. Zet hem tijdens de wintermaanden daarvoor in een koele kamer, maar laat de plant ook tijdens deze periode niet uitdrogen. Geef ongeveer eens in de week water. In het vroege voorjaar kan hij terug naar een warmere plek, waar hij weer in bloei zal komen.

Snoeien en verpotten

De plant wordt vaak in een klein potje verkocht. Het beste kunt u hem na de bloei dan ook verpotten naar een grotere pot. Daarbij kunt u hem eventueel meteen wat terugsnoeien. Doe dit snoeien niet te laat in het jaar of in het voorjaar, want dan zal hij niet tot bloei komen. Door te snoeien zal de plant zich vertakken en een bossiger uiterlijk krijgen.

Geef een reactie