Inbrekers zijn actief tijdens de feestdagen

Inbraakrisico tijdens de feestdagen het hoogst: tips om inbrekers buiten de deur te houden

Ten opzichte van de rest van het jaar is er tijdens de feestdagen een verhoogd inbraakrisico. Uit claims bij verzekeraars blijkt dat het risico op een inbraak tijdens die dagen ruim 50 procent hoger ligt dan op een gemiddelde ‘normale’ dag. Maar er zijn dingen die u kunt doen om het inbrekers moeilijk te maken en risico te mijden.

Feestdagen populair onder inbrekers

De laatste week van het jaar is het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie is er veel meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag stijgt de inbraakkans zelfs met 124 procent ten opzichte van andere dagen. Over het hele jaar gezien zijn de vrijdag en zaterdag het populairst onder inbrekers. Niet toevallig de dagen dat veel mensen ’s avonds erop uit gaan.

Wek de indruk dat u thuis bent

U kunt zelf het één en ander doen om de inbraakkans te verlagen. Een compleet donkere woning is voor een inbreker dé manier om te zien dat er niemand thuis is. Wek daarom dan ook altijd de indruk dat er wel degelijk iemand thuis is. Stel bijvoorbeeld een paar lampen of uw televisie in op een tijdschakelaar en zorg voor voldoende buitenverlichting.

Tips voor inbraakvrije feestdagen

 • Sluit ramen en deuren
  Sluit als u weg gaat ramen en deuren en draai de deuren in het slot. Een inbreker ziet een gesloten voordeur als een extra obstakel en zal sneller kiezen voor een ander huis.
 • Laat verlichting aan
  Veel mensen brengen de feestdagen samen met anderen door en knopen er vaak een overnachting aan vast. Dit betekent dat veel huizen urenlang onbeheerd achterblijven. Laat, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar, een licht branden thuis, zodat de woning er niet onbewoond uitziet.
 • 30 seconden-regel
  Veel inbrekers geven hun inbraakpoging op als ze na 30 seconden niet binnen zijn. Voorzie uw woning daarom met inbraakwerend hang- en sluitwerk, dat voorzien is van het SKG-keurmerk.
 • Licht buren in
  Laat buren weten dat u de kerstdagen elders doorbrengt. Spreek, als dat kan, met ze af dat ze een oogje in het zeil houden. Wellicht willen ze de post van de deurmat halen en de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten, zodat het huis een bewoonde indruk geeft.
 • Leg kostbaarheden uit het zicht
  Het is een inkopper, maar veel mensen doen het nog niet consequent: leg kostbare spullen als laptops en dure smartphones uit het zicht. Een inbreker wordt hebberig van zulke spullen en zal als de gelegenheid zich voordoet zeker zijn slag slaan.
 • Plaats een camera
  Het plaatsen van een camera werkt behoorlijk afschrikwekkend.
 • Doe mee aan buurtpreventie
  Word lid van een WhapsApp-groep met de buren. Via een WhatsApp-groep wisselt u eenvoudig informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.

Vermijd sociale media en herken de trucjes

Het is verleidelijk om op Facebook of Instagram te delen waar u bent. Maar inbrekers zijn ook actief op deze kanalen en kijken mee. Zij trekken door uw bericht eenvoudig de conclusie dat u er niet bent.

Om te weten of u thuis bent, maken inbrekers ook gebruik van trucjes. Bijvoorbeeld door takjes tegen de deurpost aan te zetten of de truc met de tuinaarde. Hoe dat werkt leest u hier.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie