Inbraakrisico tijdens de feestdagen het hoogst: tips om inbrekers buiten de deur te houden

Ten opzichte van de rest van het jaar is er tijdens de feestdagen een verhoogd inbraakrisico van maar liefst 124 procent. Dat blijkt uit onderzoekcijfers van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat politiedata van de afgelopen 5 jaar geanalyseerd heeft. Inclusief inbraakcijfers van 2018 tot en met de maand november.

Feestdagen populair onder inbrekers

De laatste week van het jaar is het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie (22 december tot en met 6 januari) is er 66 procent meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag stijgt de inbraakkans zelfs met 124 procent ten opzichte van andere dagen. Over het hele jaar gezien zijn de vrijdag en zaterdag het populairst onder inbrekers. Niet toevallig de dagen dat veel mensen ’s avonds erop uit gaan. Uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat dan gemiddeld 226 en 233 inbraken worden gepleegd, terwijl er op de overige dagen in de week gemiddeld 166 inbraken per dag zijn.

Grootste inbraakrisico in Utrecht

In Amsterdam wordt het vaakst ingebroken, maar toch is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier namelijk de meeste inbraken plaats en de kans op inbraak ligt hiermee 160 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist (158 procent extra risico) en de Bilt (125 procent extra risico, bezetten de top 3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner.

Landelijk gezien daalt aantal inbraken

Toch is er landelijk een dalende trend te zien in het aantal inbraken. Voor het 5e jaar op rij hebben er minder inbraken plaatsgevonden dan het jaar ervoor. In 2017 (januari tot en met november) is in totaal 46.915 keer ingebroken. Dit jaar (januari tot en met november) is er bijna 42.000 keer ingebroken, waarmee het aantal inbraken is gedaald met 10,9 procent. Daarentegen is er afgelopen november een trendbreuk opgetreden. Dit jaar zijn er bijna een kwart meer inbraken (5.731 inbraken) dan vorig jaar in november (4.621 inbraken).

Wek de indruk dat u thuis bent

U kunt zelf het één en ander doen om de inbraakkans te verlagen. Een compleet donkere woning is voor een inbreker dé manier om te zien dat er niemand thuis is. Wek daarom dan ook altijd de indruk dat er wel degelijk iemand thuis is. Stel bijvoorbeeld een paar lampen of uw televisie in op een tijdschakelaar en zorg voor voldoende buitenverlichting.

Tips voor inbraakvrije feestdagen

 • Sluit ramen en deuren
  Sluit als u weg gaat ramen en deuren en draai de deuren in het slot. Een inbreker ziet een gesloten voordeur als een extra obstakel en zal sneller kiezen voor een ander huis.
 • Laat verlichting aan
  Veel mensen brengen de feestdagen samen met anderen door en knopen er vaak een overnachting aan vast. Dit betekent dat veel huizen urenlang onbeheerd achterblijven. Laat, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar, een licht branden thuis, zodat de woning er niet onbewoond uitziet.
 • 30 seconden-regel
  Veel inbrekers geven hun inbraakpoging op als ze na 30 seconden niet binnen zijn. Voorzie uw woning daarom met inbraakwerend hang- en sluitwerk, dat voorzien is van het SKG-sterkeurmerk.
 • Licht buren in
  Laat buren weten dat u op vakantie gaat of de kerstdagen elders doorbrengt. Spreek, als dat kan, met ze af dat ze een oogje in het zeil houden. Wellicht willen ze de post van de deurmat halen en de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten, zodat het huis een bewoonde indruk geeft.
 • Leg kostbaarheden uit het zicht
  Het is een inkopper, maar veel mensen doen het nog niet consequent: leg kostbare spullen als laptops en dure smartphones uit het zicht. Een inbreker wordt hebberig van zulke spullen en zal als de gelegenheid zich voordoet zeker zijn slag slaan.
 • Plaats een camera
  Het plaatsen van een camera werkt behoorlijk afschrikwekkend.
 • Doe mee aan buurtpreventie
  Word lid van een WhapsAppgroep met de buren. Via een WhatsApp-groep wisselt u eenvoudig informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.

Succes Donkere Dagen Offensief 2017

Dat het de moeite loont om extra alert te zijn op inbraken tijdens de feestdagen bewijst wel het nieuws dat er rondom de feestdagen in 2017 minder inbraken zijn gepleegd dan in de jaren ervoor. Dit vanwege het Donkere Dagen Offensief van de politie. Wat inhoudt dat zij in de maanden waarin de dagen kort zijn extra controleren en surveilleren in woonwijken. Burgers worden daarnaast opgeroepen te helpen door altijd 112 te bellen als zij een verdachte situatie zien. 60 procent van de aanhoudingen voor een woninginbraak gebeurt namelijk op heterdaad. Waarvan 80 procent dankzij een melding van een alerte burger.

Lees ook: houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie voor nog meer tips en als u een beveiligingscamera overweegt het artikel wat mag u wel en niet filmen met uw beveiligingscamera?.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie