Inbrekers

Inbrekers weer extra actief

Na een jarenlange daling van het aantal woninginbraken is dat aantal nu voor het eerst weer toegenomen. Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd, dus het is zaak nu extra alert te zijn.

Kans op inbraak het grootst in Eindhoven, Breda en Almere

In 2015 zijn 61.000 claims ingediend bij de verzekeraars, in 2016 is dat gestegen naar bijna 64.000. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. In Limburg hebben verzekeraars de meeste claims gekregen: 11 per 1000 huishoudens. Gevolgd door Brabant (10,6). In Zeeland en Friesland (beide 5,1 claims per 1000 huishoudens) wordt het minst ingebroken. De kans op een inbraak is het grootst in Eindhoven, Breda en Almere. Het kleinst is de kans in Leiden en Amsterdam.

Feestdagen populair bij inbrekers

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de feestdagen populair zijn bij inbrekers. Veel mensen vieren de dagen ergens anders dan thuis en met oudjaar wordt vaak de deur opengelaten tijdens het afsteken van vuurwerk. Dat leidt ertoe dat tijdens de feestdagen per dag rond de 350 inbraakclaims binnenkomen, tegen gemiddeld 175 inbraakclaims. Lilian Tieman, adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), zegt: cijfers van de laatste jaren laten zien dat er tijdens de feestdagen anderhalf tot 2 keer zoveel wordt ingebroken in vergelijking met de andere maanden. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden.” Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren, en inbrekers slaan dan hun slag. Tieman heeft tips om de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen.

Tips voor inbraakvrije feestdagen

  • Sluit ramen en deuren
    Sluit als u weg gaat ramen en deuren en draai de deuren in het slot. Een inbreker ziet een gesloten voordeur als een extra obstakel en zal sneller kiezen voor een ander huis.
  • Laat verlichting aan
    Veel mensen brengen de feestdagen samen met anderen door en knopen er vaak een overnachting aan vast. Dit betekent dat veel huizen urenlang onbeheerd achterblijven. Laat, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar, een lichtje branden thuis, zodat de woning er niet onbewoond uitziet.
  • Licht buren in
    Laat buren weten dat u op vakantie gaat of de kerstdagen elders doorbrengt. Spreek, als dat kan, met ze af dat ze een oogje in het zeil houden. Wellicht willen ze de post van de deurmat halen en de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten, zodat het huis een bewoonde indruk geeft.
  • Leg kostbaarheden uit het zicht
    Het is een inkopper, maar veel mensen doen het nog niet consequent: leg kostbare spullen als laptops en dure smartphones uit het zicht. Een inbreker wordt hebberig van zulke spullen en zal als de gelegenheid zich voordoet zeker zijn slag slaan.
  • Doe mee aan buurtpreventie
    Word lid van een WhapsAppgroep met de buren. Via een WhatsApp-groep wisselt u eenvoudig informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.

Lees ook: maak uw huis inbraakproof voor de donkere wintermaanden

(Bron: ANP)

Geef een reactie