inbrekers

Geef inbrekers geen kans op Koningsdag

Er zijn dagen en periodes dat de kans op een inbraak extra groot is. Koningsdag is er zo één. Tijdens het feestgedruis zijn we misschien net wat minder alert en dat is nou net waar inbrekers op rekenen.

Koningsdag code rood voor inbraken

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) waarschuwt dan ook voor een verhoogde kans op inbraken tijdens Koningsdag. Zij adviseren extra alert te zijn en de woningen goed af te sluiten. “Koningsdag betekent code rood voor de woningen”, zegt Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV. “De kans op inbraken en insluipingen is groter op Koningsdag dan op andere dagen. Dorpskernen veranderen in oranje feestgedruis met spelletjes, kleedjes en ander vertier. Dat zijn dé momenten waarop niemand goed oplet en een inbreker ongestoord naar binnen glipt”, aldus Schat. “Mensen hebben het gevoel gewoon thuis of in de buurt te zijn en denken niet na over de risico’s.”

Neem maatregelen

Bied de inbreker zo min mogelijk kans, dan neemt het risico op een inbraak af. Susanne Schat heeft daar een aantal eenvoudige tips voor. “Om te beginnen moet de woning afgesloten zijn. Verkoopt u spullen aan de voorzijde van uw woning? Zorg dan dat de achterzijde goed is afgesloten. Dat betekent slot omdraaien en de ramen dicht. Ook is het belangrijk dat waardevolle spullen zoals een handtas, tablet of smartphone uit het zicht liggen. Inbrekers passen hun inbraakmethodes voortdurend aan”, vervolgt zij. “Een gecertificeerd Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf is altijd op de hoogte van de laatste inbraakmethoden en helpt bewoners bij vakkundige beveiliging.”

Bel 112

Met de hulp van oplettende omwonenden kunnen inbrekers op heterdaad worden betrapt. Wees dus alert op verdachte situaties in uw buurt en bel zo nodig het alarmnummer 112. Zelf niet thuis? Schat raadt aan om dan buren te vragen alert te zijn tijdens Koningsdag.

In onze eerdere artikelen Inbrekers weer extra actief en Iedereen kijkt uit naar warm weer, ook de inbrekers vindt u nog meer tips om u tegen inbraken te beschermen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie