huissleutel

Pas op voor rondzwervende huissleutels

De herfst en de winter zijn de seizoenen waarin de meeste woninginbraken plaatsvinden. Het is niet ondenkbaar dat de inbraak wordt gepleegd door de vorige bewoner van uw huis of een bekende daarvan, want uit onderzoek van stichting De Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat lang niet iedereen bij een verhuizing de sleutelsets compleet inlevert.

Rondzwervende huissleutels

De meeste huizen in Nederland hebben cilindersloten. Bij elk cilinderslot horen 3 identieke sleutels, maar lang niet iedereen die een nieuw huis koopt of huurt, krijgt ook daadwerkelijk 3 sleutels overhandigd. Daardoor is de kans groot dat er nog een paar ergens anders rondzwerven. “Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden”, verduidelijkt Coen Staal, voorzitter van  stichting De Nationale Inbraakpreventie Weken in een publicatie op de site van de organisatie. Geen fijn gevoel, dus daarom is het volgens de stichting achter de De Nationale Inbraakpreventie Weken (van 1 november 2017 tot 31 december 2017) belangrijk om de hoeveelheid sleutels goed te controleren als u bent verhuisd. De sloten laten vervangen is ook een idee.

Besloten voor ex-bewoner

Het vervangen van sloten is helaas geen goedkoop klusje, maar het kan u wel veel leed besparen. Zo zijn er verhalen bekend van mensen die besloten zijn door ex-bewoners of door een bekende van de voormalige bewoner.

Ook voor huurders

Dit soort praktijken gebeuren overigens niet alleen bij mensen die een eigen huis hebben, ook huurders kan dit overkomen. Daarom is het altijd handig om, als u verhuist naar een huurwoning, de huurbaas of woningcorporatie te vragen om de sloten te vervangen.

Andere inbraakpreventie tips

Het laten vervangen van uw sloten bij twijfel over de compleetheid van de sleutelsets is 1 inbraakpreventietip, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dit zijn er enkele:
– Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen als u van huis bent
– Doe een lamp aan in de woonkamer als u ’s avonds weg gaat
– Vraag altijd om identificatie als er een onbekende bij u aan de deur staat, want het kan zijn dat u te maken heeft met een babbeltruc, waardoor iemand met een smoesje uw huis wil binnendringen.

Op zoek naar meer inbraakpreventietips? Die leest u in dit artikel op onze site en op de uitgebreide inbraakpreventie-site van de politie.

(Bron: Tubantia, website De Nationale Inbraakpreventie Weken)

 

Geef een reactie