Duur 09:46
Gepubliceerd op 13 februari 2017

Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen

Het afgelopen jaar is het aantal woningovervallen waarbij vooral senioren het slachtoffer zijn toegenomen. Deze overvallen gaan vaak vooraf aan een zogenoemde babbeltruc. Met verschillende smoezen worden ouderen verleid tot het openen van hun deur. Om deze kwetsbare groep te helpen, veiliger te laten voelen en weerbaarder te maken, start Politie Nederland met een landelijke campagne: Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen.

Kwetsbaar

Ouderen zijn het meest slachtoffer van babbeltrucs. Ze zijn soms eenzaam en hebben behoefte aan een praatje. Hierdoor lopen ze het risico om sneller slachtoffer te worden van oplichting. De smoezen die tegenwoordig gebruikt worden om binnen te komen, maken het moeilijk om degene die aan de deur staat te weigeren. Door voorlichting te geven hoopt de politie ouderen bewust te maken en hen te waarschuwen niet zomaar iemand binnen te laten.

In de campagne van 2016 heeft de politie vanuit het project Senioren & Veiligheid een aantal korte preventiefilms over babbeltrucs gemaakt.

Tips

campagnelaatniemandbinnenDe politie heeft 8 tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen opgesteld:

 1. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
 2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
 3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
 4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
 5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
 6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
 7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
 8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Aangifte

Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc en beroofd? Doe dan altijd aangifte, want alleen de politie kan de daders opsporen. U kunt op 2 manieren aangifte doen. Door een afspraak te maken. Bel hiervoor eerst met 0900 – 8844. Of u kunt via internet aangifte doen.

Misbruik bedrijfsnaam

De campagne is een samenwerking tussen politie en bedrijven als Stedin, Eneco, waterschapsbedrijven, DHL en TNT Post. Deze bedrijven hebben allemaal te maken met het misbruik van hun bedrijfsnaam en -kleding om bij ouderen binnen te komen.

Als steun in de rug heeft de politie de 8 tips en een flyer gemaakt waarop in een paar stappen staat beschreven voor wie u de deur open doet. Print ze uit en hang ze bij de voordeur.

Gezicht van de campagne is André van Duin. Hij is op maandag 13 februari 2017 te gast over deze campagne in Tijd voor MAX.

(Bron: Politie Nederland)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Hanneman says:

  Het is waar. Criminaliteit aan je voordeur. De verklaring voor de toename zal zijn te vinden in het slechte sociale en economische klimaat. In tijden van armoe en werkeloosheid zullen steeds meer mensen tot dit soort ellendige activiteiten overgaan. En geen mooiere prooi dan een weerloze. Ik hou al mijn hele leven van André en dat is door zijn inzet voor deze campagne nog een beetje erger geworden. Ik hoop dat het werkt.

  oosterwijck says:

  Over geld verdienen met een babbeltruck, gesproken. …

  Onze regering kan er ook wat van, deze lieden verdienen een paar ton per jaar met babbeltrucks, totdat ze met pensioen gaan en de rest van hun leven een riant inkomen hebben uit de pensioenpot, aangevuld met een grof betaald inkomen uit commissariaten en adviseursfuncties (soms wel 40 of meer), wat neerkomt op, nog eens 4x een modaal inkomen (belastingvrij). Onlangs was in het nieuws dat EU politici, hun pensioentekort (een dekkingsgraad van 30%) aangevuld krijgen tot 100% uit de belasting pot. Deze babbelaars hebben nauwelijks pensioenpremie betaald van hun salaris (€18.000 per maand) en als ze met pensioen gaan (ver voordat ze 65 jaar zijn) wordt hun pensioentekort aangevuld door de belastingopbrengsten.

  Dat is even wat anders, als het gepeupel, die gekort worden op hun pensioen, dat een dekkingsgraad heeft van 95%. Terwijl de babbelaars van onze regering, de pensioenpot enkele keren hebben afgeroomd met bedragen van 20 miljard en meer.

  Laat de politie daar eens tegen op treden, met de slogan: “Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen”.

  beterweten says:

  Ja Ja. Het is te gek voor woorden wat het oplichter gilde zich bedenkt. Neem de bus overvaller, het is toch niet zo moei lijk een miljoen taser in de deurstijlen van de bus te maken, als de overvaller dan weer naar buiten gaat even knopje drukken en hij is uitgeschakeld voor een tijdje, dan een flinke trap op zijn hoofden de politie kan hem opladen. Zet aan de deur een bus spuitverf, die wel direct gepakt kan worden ,spuit de overvaller zijn gezicht vol en kleren. het pech dat hij wat overhoud aan gezichtsvermogen is aan hem of zij zelf te danken. Simpele oplossingen. men hoeft niet sterk te zijn om zulke types uit te schakelen wel slim. gr. piet beeren

   RABE says:

   Ik heb al jaren een spuitbus klaarstaan, maar ik wil nog iets toevoegen.
   Veel mensen hebben erg veel geld op hun rekening staan, dus als het pasje gerold wordt zijn ze veel geld kwijt.

   Op mijn pas staat nooit meer dan 100 euro, de rest gaat automatisch naar spaarrekeningen toe.
   Dus wie mijn pasje steelt krijgt nooit meer dan 100 euro uit de muur.

   Graag zou ik hiervoor wat meer aandacht op tv zien.
   Naar Opsporing Verzocht durf ik niet te bellen, dus ik hoop dat iemand deze tip oppakt en er iets mee kan.

   Dank u.

Bekijk ook

Meer