hortensia

Blauwe hortensia roze geworden? Zo krijgt u de oorspronkelijke kleur terug

Onder invloed van de grondsoort waarin een hortensia staat kan die van kleur veranderen. Zo kan een blauwe hortensia naar roze kleuren en andersom. Daar kunt u zelf invloed op uitoefenen. We vertellen u in dit artikel hoe u dat doet.

Hortensia van blauw naar roze

Het kan zomaar gebeuren dat u prachtige blauwkleurige hortensia’s geplant heeft, maar dat ze na enkele jaren naar roze verkleuren. Dit heeft alles te maken met de grondsoort. In het geval van zure grond blijven de bloemen jaar na jaar gewoon blauw. Staan de planten echter op een kalkhoudende bodem, of in grond die weinig of geen ijzer en aluminium bevat, dan krijgen ze uiteindelijk roze bloemen. De bodem is zuur bij een pH-waarde van 5 of minder. Bij een pH-waarde van 6 en hoger is de bodem kalkrijk. Er zijn testsetjes te koop, waarmee u kunt bekijken hoe zuur de bodem in uw tuin is.

Grondsoort zuurder maken

U kunt de bodem zuurder maken, door er tuinturf aan toe te voegen. Turf is echter niet zo’n duurzame methode, aangezien het wordt gewonnen in veengebieden. Waardoor die veenmoerassen afsterven. Niet alleen verdwijnen er zo natuurgebieden, er komt ook op grote schaal CO2 door vrij. In plaats daarvan kunt u ook 2 keer per jaar een dosis aluminiumsulfaat, kali-aluin of kant-en-klare hortensia blauwmaker bij de plant strooien. Dit moet in het voorjaar en aan het einde van de zomer gebeuren.

Hortensia's snoeien
Lees ook: Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

Spijkers in de bodem

Op internet wordt weleens aangeraden om oude spijkers in de grond rondom een hortensia te begraven. Het klopt dat er daardoor stoffen in de bodem komen die van invloed zijn op de kleur van de bloemen, maar echt doeltreffend is het vaak niet.

Regenwater en niet teveel mest

De blauwe kleur van de hortensia blijft het best behouden als u regenwater gebruikt wanneer de plant water nodig heeft. Kraanwater is over het algemeen te rijk aan kalk en dat werkt dus averechts. Daarnaast is het zaak de plant niet teveel te bemesten. Hoe minder mest, des te blauwer de kleur namelijk. De plant heeft wel mest nodig, maar liever niet meer na juli. Geef hem eind maart of begin april wat organische mest, of mest speciaal voor hortensia’s en herhaal dit later nog 1 keer.

hortensia

Roze, blauwe of paarse hortensia?

Door met de zuurgraad van de bodem te spelen kunnen er allerlei kleuren voorbij komen op uw hortensia. Een lichtroze hortensia kan echter niet donkerblauw worden. Die zal dan verkleuren naar lichtblauw. Wilt u uiteindelijk toch liever roze hortensia’s, dan kunt u het proces ook andersom uitvoeren en de bodem juist kalkrijker maken. De blauwe kleur verdwijnt dan weer gaandeweg naar roze, soms tijdelijk ook met een paarse tint tussendoor.

(Bron: VT Wonen, RTL Nieuws, Tuinseizoen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Willem Damme says:

    Mooi roze is ook niet lelijk

    Ella55 says:

    wat grappig, de kleur van de bloem geeft aan wat voor grond het is.
    ik ben meer van de blauwe hortensia’s, ieder zijn smaak.