Raamfolie werkt isolerend

Raamfolie of kozijnfolie op het raam, bespaart dat geld?

Als het buiten kouder wordt, slaat binnen vanzelf de kachel aan. Om te besparen op de stookkosten, helpt het om te isoleren. De ramen bijvoorbeeld. Ramen zijn immers plekken waar veel van de kostbaar gestookte lucht naar buiten verdwijnt. Maar wat als u enkel glas heeft of wat ouder dubbel glas? Hoe kunt u die isoleren? Een relatief betaalbaar isolatiemiddel is raamfolie.

Kou buiten, warmte binnen houden

Om de kou buiten te houden, kunt u natuurlijk (rol)gordijnen of isolerende gordijnen voor de ramen hangen. De gordijnen vormen een extra laag tussen de buitenlucht, het raam en de kamer. Maar u kunt nog een stap verder gaan en de ramen voorzien van raamfolie, een isolerende folie die de kou buiten houdt. De folie is er in 2 soorten: een raamfolie en een kozijnfolie. De 1e gaat op het raam, de 2e spant u voor het raam en plakt vast op het kozijn.

Van enkelglas kunt u dubbelglas maken

De beste glasisolaties zijn HR++ glas en triple glas. Deze glassoorten leveren het meeste voordeel op en houden de kou (en warmte) het beste buiten. Maar uw ramen vervangen voor dit soort ramen, is een kostbare investering. En wie huurt, heeft vaak geen keus. Een betaalbaar en goed alternatief is raamfolie of kozijnfolie. Daarmee maakt u van enkelglas dubbelglas en van dubbelglas zelfs HR-glas. Door de folie blijft de warmte in huis en hoeft u minder hard te stoken.

Hoe werkt kozijnfolie?

De naam kozijnfolie zegt het al, u plakt dit op het kozijn. Het functioneert als een voorzetraam, want u creëert een luchtlaag tussen het raam en de folie. Het is relatief eenvoudig op het kozijn aan te brengen met dubbelzijdig tape. En met de warmte van een föhn spant u het strak. Zorg dat de afstand tussen het raam en de folie rond de 1,5 centimeter is, in ieder geval niet minder dan 1 centimeter. Breng de folie zo luchtdicht mogelijk aan. Het is een betaalbare oplossing. Nadeel is wel dat het plastic eenvoudig kapot kan gaan. Pas daarom op met kleine kinderen en huisdieren. De folie gaat over het algemeen bij normaal gebruik een paar jaar mee.

Hoe werkt raamfolie?

Een ander alternatief is raamfolie. Ten eerste is raamfolie alleen effectief op enkel-  of dubbelglas. Op HR of HR++ heeft het geen enkel effect. Deze raamsoorten hebben van zichzelf al isolerende eigenschappen. Raamfolie wordt direct op het raam geplakt. De folie zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en niet via het raam naar buiten ‘lekt’. De isolerende folie is heel dun en haast onzichtbaar. Het heeft een werking die vergelijkbaar is met een extra glaslaag. Het houdt de warmte binnen, de kou buiten en het voorkomt condens op de ramen.

Er zijn ook duurdere varianten van raamfolie of glasfolie. Die moet u aan laten brengen door een vakman. De kosten daarvan zijn bijna gelijk aan het zetten van nieuwe dubbelglasramen. De folie waar wij het over hebben, is het betaalbare alternatief dat u bijvoorbeeld bij de bouwmarkt kunt kopen. Verwar raamfolie niet met zonwerende folie. Die houdt in de winter juist de warmte buiten, wat u uiteindelijk hogere stookkosten oplevert.

Bespaart het aanbrengen van raam- of kozijnfolie geld?

Na alle inspanningen van het aanbrengen van de folie, wilt u natuurlijk weten of u dit iets bespaart op jaarbasis. Milieu Centraal heeft dit uitgerekend. Als u isolerende raamfolie over enkel glas plakt, kunt u jaarlijks ongeveer 13 euro per vierkante meter (13 gasbesparing) besparen. Op dubbel glas bespaart u zo’n 3,90 euro per vierkante meter (3,9 gasbesparing) per jaar. 

In een eerder artikel beschrijven wat u nog meer kunt doen om de warmte binnen te houden en de kou buiten.

(Bron: Milieu Centraal, Algemeen Dagblad, Praxis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    BIJBLOEM says:

    Niet alle raamfolie kan op een raam.
    Bij veel soorten staat dat er een risico is op scheuren of barsten van het glas.
    Zelf heb ik ander isolerend materiaal. Dat is wasbaar en er zijn maar enkele seconden nodig om het te verwijderen.
    Ook in enkele seconden weer te hangen.

    Bij mijn voordeur heb ik twee gordijnen over elkaar.
    Eentje is dun en wit, maar houdt veel stralingskoude tegen. Is wel van kunststof.
    Een overgordijn van donkere kleur.

      Ireen says:

      Waarom zet je er niet bij welk ‘ander isolerend materiaal’ dit is?