guzmania

Guzmania

Kleurrijk en uitbundig, de Guzmania brengt een flinke dosis vrolijkheid in huis en meer dan een warm plekje en elke week een scheut water hoeft u hem niet te bieden om hem maandenlang mooi te houden.

Standplaats

Guzmania behoort tot de bromeliafamilie en komt van oorsprong uit de regenwouden van Zuid-Amerika, waar hij als epifyt in de bomen leeft. Geef de Guzmania een lichte plek, maar niet in de volle zon. Deze plant is warmteminnend en de temperatuur mag dan ook niet onder de 18 graden komen en liefst nog wat hoger blijven. Een hoge luchtvochtigheid vinden ze aangenaam, want ze kunnen ook water uit de lucht halen. De woonkamer kan dus aan de te droge kant zijn en een lichte, warme badkamer is dan ook ideaal. Houd hem in elk geval uit de buurt van de verwarming of sproei dan extra.

guzmania

Water geven

De Guzmania is gewend om water op te vangen in zijn rozet en de wortels zijn matig ontwikkeld om water op te nemen. In de natuur dienen de wortels meer om zich aan de takken in de bomen waarin hij groeit vast te houden. Geef dus matig water op de potkluit, maar laat wel altijd een klein laagje water in de rozet staan. Giet liefst met lauwwarm water. Regenwater (op kamertemperatuur) is helemaal goed. Ook kunt u de Guzmania af en toe sproeien. Plantenvoeding geven is niet nodig.

Bloei

In de kleurrijke rozet van schutbladeren bloeit de Guzmania met kleine bloemetjes. De plant bloeit eenmalig (zo’n 3 tot 6 maanden) en sterft vervolgens af. Aan de voet van de plant komen ‘kindplantjes’ tevoorschijn, die u eventueel kunt opkweken tot nieuwe planten, maar het duurt wel even voordat u dan weer een bloeiend exemplaar heeft. De bekendste Guzmania is de Guzmania lingulata (scharlaken ster) die oranjerode schutbladeren heeft, maar er zijn ook Guzmania’s met gele, witte, roze of tweekleurige rozetten.

guzmania

Geef een reactie