Glazen potten steriliseren: zo doet u dat (en dit is waarom het belangrijk is)
Publicatiedatum: 5 juli 2025
Zelf voedsel inmaken is een handige (en leuke) manier om producten langer houdbaar te maken. Veel 50-plussers kennen het nog van vroeger: groenten, fruit en jam in potten bewaren voor later. Een belangrijke stap daarbij is het steriliseren van glaswerk. Maar waarom is dit zo belangrijk? En hoe doet u dit precies?
De zomer is ideaal voor het inmaken van groenten en fruit
De zomer is een ideaal seizoen voor het inmaken van groenten en/of fruit. Veel soorten zijn dan rijp en kunnen volop worden geoogst. Door een deel ervan in te maken, blijft het langer goed en kunt u er bijvoorbeeld jam, marmelade of compote van maken. Zo heeft u er het jaarrond plezier van.

Waarom steriliseren?
Steriliseren betekent dat u alle bacteriën, schimmels en andere micro-organismen doodt. Als u dit niet doet, kunnen deze ervoor zorgen dat uw zelf ingemaakte producten bederven of zelfs schadelijk worden om te eten. Goed steriliseren verlengt dus niet alleen de houdbaarheid, maar zorgt er ook voor dat u het veilig kunt eten.
Gebruik altijd het juiste inmaakglas
Voordat u begint met het steriliseren, is het belangrijk om geschikt glaswerk te gebruiken. Kies daarom voor glazen potten of flessen van goede kwaliteit, speciaal bedoeld om in te maken. Deze zijn meestal hittebestendig. Gebruik geen beschadigde of gescheurde potten, die kunnen makkelijker breken.
Weckpotten kunt u ook gebruiken, maar houd wel rekening met de metalen beugels. Deze kunnen gaan roesten of vervormen bij veel hitte of vocht. Gebruik liever potten met losse deksels of verwijder de beugels tijdelijk.
Steriliseren op verschillende manieren
Er zijn verschillende manieren om een pot te steriliseren. Hieronder een paar praktische methodes die u thuis kunt toepassen:
Koken in water
Steriliseren in kokend water is waarschijnlijk de meest bekende manier.
- U maakt de betreffende pot of fles hiervoor eerst schoon met de hand en zet deze daarna in een ruime pan.
- Giet vervolgens kokend water over de pot of fles (deze moet helemaal onder water staan om hem goed te steriliseren). Dan brengt u het water opnieuw aan de kook en u laat het zo’n 15 minuten koken.
- Na een kwartier haalt u het inmaakglas met een keukentang uit het kokende water.
- Zet het vervolgens op de kop op een schone theedoek en laat drogen.
Ovenmethode
U kunt ook de oven gebruiken om uw inmaakglas steriliseren.
- Zet het inmaakglas hiervoor in een voorverwarmde oven van 160 graden op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de opening van uw pot naar boven gericht is.
- Na 15 minuten kunt u de pot of fles eruit halen met ovenwanten.
- Laat het vervolgens afkoelen op een droge en schone theedoek.
Steriliseren in de vaatwasser
Ook een vaatwasser kunt u gebruiken om inmaakglas te steriliseren.
- Zet de potten en/of flessen met deksels in de vaatwasser en hier voor het programma met de hoogste temperatuur (minimaal 70 graden).
- Gebruik dit programma zonder wasmiddel, zodat er geen resten achterblijven.
- Laat de potten en deksels tot het einde van het programma zitten, zodat ze goed heet blijven.
- Laat de potjes of flessen daarna drogen op een schone, droge theedoek.
Tot slot nog handig om te weten
Steriliseer uw potten altijd vlak voordat u gaat inmaken en gebruik schone (hittebestendige) spullen om het glaswerk na afloop vast te pakken. Zo voorkomt u dat er opnieuw bacteriën in de pot of fles komen. Gebruik verder bij het vullen en/of afsluiten van het glaswerk altijd schone lepels, trechters en/of doekjes.
(Bron: Leren Fermenteren, Delicious, Culy. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kokende water + Oven is kans op Brandwonden, ik ga voor de vaat wasser.
Maar als ik ruimte over heb (vrijwel dagelijks) en niet 1x maar 2x gewassen is het ook prima gereinigd.
Potten en deksels en geen plastic deksels maar metalen graag…
Na 3~ 4x is ’t rubber op potje te oud en gaan ze in de glasbak .
Warm gevuld kijk ik of afgekoelde niet klikte, als Klik is deksel te oud helaas.