silicagel giftig

Zijn zakjes silicagel giftig en wat te doen als uw (klein)kind de korrels binnen krijgt?

Bewaart u de zakjes silicagel die u na aankoop van nieuwe producten vaak aantreft, of gooit u ze weg? Een overweging daarbij is wellicht dat u vermoedt dat de doorzichtige korrels giftig zijn. Op de verpakking staat immers dat u ze niet moet eten en moet weggooien.

Waar dient silicagel voor?

Schoenen, elektrische apparatuur, een nieuwe tas of medicijnen, ze worden veelvuldig verpakt met een zakje silicagel. In de zakjes zitten doorzichtige korrels. Gemaakt van sliliciumdioxide. Dat is een zuivere vorm van zand. De korrels hebben een sterk absorberend vermogen en zorgen er daardoor voor dat producten droog en vrij van luchtjes blijven. Ze kunnen tot wel 30 procent van hun eigen gewicht aan water absorberen.

Is silicagel giftig?

De korrels zelf zijn niet giftig, maar soms worden er bestanddelen aan toegevoegd die wel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zoals een laagje kobaltchloride. Daardoor is te zien of de bolletjes water hebben opgenomen of niet. Wanneer ze blauw zijn, zijn ze droog en wanneer ze naar roze verkleuren, hebben ze water opgenomen. De stof is pas bij grote hoeveelheden giftig, maar beter is het natuurlijk om er helemaal niets van binnen te krijgen. Daarom staat ook de waarschuwing erop dat ze niet gegeten mogen worden. Dit ook vanwege verstikkingsgevaar, wat in het geval van kinderen of huisdieren aan de orde is.

Net zoals zand wordt silicagel niet door het lichaam opgenomen. Ziet uw (klein)kind de bolletjes onverhoopt aan als snoepjes, laat het dan een paar glazen water drinken. De korrels verlaten het lichaam vanzelf weer via het darmstelsel.

Hier kunt u het allemaal voor hergebruiken

Silicagel is dus duidelijk niet geschikt voor consumptie, maar toch is er een goede reden de bolletjes voortaan niet meer weg te gooien. Ze zijn door hun handige eigenschappen namelijk op talloze manieren te hergebruiken. In een eerder artikel zetten we 10 mogelijkheden op een rij. Van het redden van een nat geworden mobiel, tot het drogen van bloemen en van het bewaren van gereedschap tot het tegengaan van geurtjes bij (sport)kleding.

(Bron: archief, Quest, antigiftcentrum.be, Santé, silica-shop.nl, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie