hielkloven

Droge hielen of hielkloven? Zo komt u er vanaf

De verzorging van de voeten staat niet bij iedereen hoog op de prioriteitenlijst. Onterecht, want ze worden elke dag zwaar belast als drager van ons lichaam. En wie wel eens pijnlijke  of vermoeide voeten heeft, weet hoe belangrijk het is dat voeten in goede conditie moeten zijn. Voetklachten zijn er in veel vormen. Droge hielen of hielkoven zijn hier voorbeelden van. Maar daar is iets aan te doen. 

Drager van ons lichaam

De voet bestaat maar liefst uit 6 beenderen, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en ligamenten (banden om het gewricht). Zij zorgen voor ondersteuning van ons lichaam en zijn belangrijk voor onze balans en mobiliteit. Veel voorkomende aandoeningen zijn onder andere klachten door de stand van de voet, slijtage of artrose. En omdat de voet zoveel gebruikt en belast wordt, is de kans op blessures ook groot.

Kleine scheurtjes

De huid in het algemeen, en dus ook op de voet, heeft een beschermende functie. Als de huid wordt aangetast kan dat behoorlijk vervelend zijn. Eén van die vervelende voetkwalen is droge hielen en hielkloven. Droge hielen gaan vaak vooraf aan hielkloven. Kloven zijn kleine scheurtjes in de huid van de voet en dat kan zeer pijnlijk zijn bij het lopen.

Oorzaken

Kloven, scheurtjes, ontstaan meestal op plekken waar veel druk is zoals de hak, voorvoet of . De huid van de voet is van nature droger en daardoor gevoeliger om uit te drogen. Vooral op plekken waar eelt zit is de kans op kloven groter. Ook huidveroudering, diabetes, overgewicht en te krappe of juist wijde schoenen kunnen een meewerken aan het ontstaan van kloven. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dat komt omdat vrouwen in de zomer meer open schoenen (slippers) dragen en dat kan juist hielkloven veroorzaken. In de winter dragen we vaker sokken en die beschermen ons enigszins tegen uitdroging, maar ook dan kunnen kloven in de voeten ontstaan.

Voorkom bloeden

Ernstige hielkloven kunnen gaan bloeden en dat moet u zien te voorkomen. Want het zijn wondjes en de kans op een infectie, of dat het ontstoken raakt, ligt dan op de loer. Heeft u hier last van? Ga da langs bij een (medisch) pedicure. Bij minder ernstige klachten kunt u zelf de hiel vijlen (met een speciale voetvijl). Daarmee verwijdert u de droge huidcellen. Vijl voorzichtig, anders kunt u misschien zelfs weer bloedingen veroorzaken.

Verzorging (hiel)kloven

Om te beginnen is het goed de droge voeten niet te lang te wassen. Droog ze goed, ook tussen de tenen. Smeer de (hiel)kloven in met een klovenzalf en plak vervolgens de kloven af. De pleister zorgt dat de crème goed intrekt en haalt de druk van de huid af.

Het is sowieso goed de voeten te verzorgen. Kies voor een vochtinbrengende (hydraterende) crème, die helpt de vochtbalans in de voet te behouden. Doe dit zo mogelijk elke dag aan het begin van de dag. Mogelijk kunt u er kloven mee voorkomen.

Lees ook: Opgezwollen voeten en enkels voorkomen bij warm weerHoe goed zijn open zomerschoenen voor uw voeten?Zo kiest u de juiste wandelschoen uit

(Bron: MeanderMC, Provoet, Gezondheidsnet, Drogist.nl)

Geef een reactie

Reactie

    johanna78 says:

    Het klinkt misschien vreemd maar hielkloven kunnen ook veroorzaakt worden door het eten van de weinig groente.