Citrus mitis

Sinaasappelboompje: Citrus mitis

Vrolijk, geurend én vruchten producerend, het sinaasappelboompje is om meerdere reden aantrekkelijk als kamerplant. Waar moet u op letten bij de verzorging en zijn de vruchten eetbaar?

Sina-appel

Van oorsprong komt de sinaasappelboom uit China. Het oude woord voor China is Sina, waar dan ook de naam vandaan komt: China-appel/sina-appel. In West-Europa raakten ze tijdens de Renaissance geliefd bij de rijkere families, die ze in oranjerieën konden houden. De naam oranjerie komt dan ook van de oranje kleur van de vruchten.

Water geven

Bij sinaasappelboompjes is de hoeveelheid water die u geeft van belang. Verkleurt het blad, laat de plant blad vallen of vervormen de bladeren? Grote kans dat u teveel water geeft. Het is zaak de kluit tussen de gietbeurten te laten drogen. Dan worden wortelrot en andere problemen voorkomen. In de winter betekent dat (afhankelijk van de temperatuur) dat u eens in de 2 á 3 weken water geeft. In de zomer zal dat minimaal eens per week zijn en bij erg warme zomerdagen vaker. Mocht u merken dat de kluit onverhoopt te nat is geworden, geef dan een week of 3 helemaal geen water meer. Meestal zal de plant dan herstellen. Te kalkrijk water is niet geschikt voor de sinaasappel, als alternatief voor (te hard) kraanwater kan bijvoorbeeld af en toe regenwater gegeven worden.

Standplaats

sinaasappelboompje_shutterstockKies de zonnigste plek die u kunt vinden voor deze plant. Na de aankoop van uw kamersinaasappel de 1e 2 weken wel voorzichtig zijn met de hevigste zonnestralen, om verbranding te voorkomen. Zomers wordt een plekje buiten zeer gewaardeerd. Na de ijsheiligen kan de plant naar buiten en voor de 1e nachtvorst weer naar binnen, want Nederlandse winters overleeft deze plant niet buiten.

Overwinteren

Om het jaar erop weer volop bloemen en vruchten te geven, heeft de sinaasappel wel een koele winter nodig. De huiskamer is hiervoor dus niet zo geschikt, een lichte ruimte met een temperatuur rond de 10 graden is ideaal. Dus bijvoorbeeld een kamer die niet verwarmd wordt.

Vruchten

sinaasappelbloem_shutterstockDe vruchten van het sinaasappelboompje zijn eetbaar, maar erg lekker zijn ze niet. Ze smaken namelijk zuur en bitter. De sinaasappeltjes zijn bijvoorbeeld wel geschikt om jam mee te maken, maar u kunt ze gezien hun sierwaarde natuurlijk ook gewoon aan de plant laten hangen. Een andere sierwaarde van de plant is de witte bloesem, die daarnaast ook nog eens heerlijk geurt.

Verpotten

De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om ‘natte voeten’ te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen. Het is een redelijk langzame groeier, dus eens in de 3 jaar verpotten is voldoende en snoeien zal vrijwel nooit nodig zijn, maar kunt u desgewenst in de lente doen.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    In april heb ik 5 sinaasappel pitten in een bloempot gelegd, gewoon boven de aarde. Vier weken later ontkiemde de pitten en sindsdien groeien ze elke week zo’n 2 cm groter. de plantjes zijn nu ongeveer 15 cm. Ik geef elke drie weken zoveel water dat de grond verzadigd is en de pot in een plasje water staat en dan 3 weken lang niets. Na drie weken is de grond kurkdroog en herhaal ik het water geven. Tot nu toe ogen de plantjes gezond. Ik heb nooit gedacht dat het zo makkelijk is om zaadjes te laten groeien.