Duur 03:16
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 4: Lekkende kraan

Een lekkende kraan druppelt de hele dag door. Een irritant geluid en zonde van het water. Hoe repareert u een lekkende kraan?

De hoofdkraan

Als u de kraan uit elkaar wilt halen, moet u eerste de hoofdkraan afsluiten, anders spuit het water gewoon de leiding uit. Waar de hoofdkraan zit verschilt per huis: in oudere huizen zit de hoofdkraan vaak in een luik onder de grond. Het is in elk geval de kraan net voor de watermeter.

Soms zit er ook een stopkraan in bijvoorbeeld het gootsteenkastje of onder de wastafel. In dat geval is het niet nodig de hoofdkraan af te sluiten.

Gereedschap

Wat heeft u nodig om dit klusje te klaren? Een verstelbare moersleutel oftewel een bahco, een doekje om de kraan te beschermen en een stevige schroevendraaier.

Soort kraan

Om te weten welk soort mechaniek uw kraan gebruikt, moet u de kraan uit elkaar halen.
Haal de draaiknop van de kraan af:  bij sommige knoppen moet u met de schroevendraaier het rode of blauwe knopje loswippen en het schroefje losdraaien.

Tip: zet een bakje klaar waar u kleine losse onderdelen in doet, zo raken ze niet kwijt.

De binnenkant

Leg een doekje om het binnenwerk van de kraan (de spindel) voordat u ‘m losschroeft met de bahco. Zo voorkomt u beschadigingen.

Rubber afdichting

Aan de onderkant van de spindel zit een rubbertje dat vastzit met een moertje of schroefje. Draai het moertje of schroefje eraf en vervang het versleten rubbertje (oftewel ‘leertje’).

Keramische schijf

Heeft uw kraan een keramische schijf die voor de afdichting zorgt? Als die niet meer goed functioneren, kunt u het beste een nieuw binnenwerk (cartouche) aanschaffen. Laat u adviseren bij de bouwmarkt.

Deel 5 gaat over kortsluiting! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    xtreb85 says:

    ik mis in de instructie het advies de afsluitstop van de wasbak te plaatsen. Een schroefje is zo in de afvoer gevallen.

Bekijk ook

Meer